Parohia, comunitate de credință, speranță și iubire creștină
Alois Bișoc, Parohia, comunitate de credință, speranță și iubire creștină, Iași 2002, 250 p., 14×20, ISBN: 973-8474-02-7, 4, 5 RON.
De câteva decenii a început sa se discute si sa se scrie tot mai mult despre parohie, data fiind importanta ei pentru misiunea si viata Bisericii. Multi considera ca actuala structura parohiala nu-si îndeplineste cu eficacitate misiunea în Biserica si în lume de comunitate de credinta, speranta si iubire crestina. Însa, în timp ce unii vorbesc în mod pesimist despre o criza profunda a parohiei, exista altii care au încredere puternica în parohie si depun toate stradaniile pentru transformarea si reînnoirea institutiei parohiale, pentru a fi cât mai adaptata timpului actual.
În lucrarea de fata nu am urmarit o expunere completa, exhaustiva, despre natura si rolul parohiei, nu am considerat în mod special toate functiile liturgice, catehetice si caritative din comunitatea parohiala, ci am încercat sa facem o sinteza teologico-pastorala, luând în considerare unele aspecte mai importante. Am tratat despre realitatea parohiei pornind de la situatia ei actuala, facând referinta la criza prin care trece sau de care poate fi amenintata.
În aceasta lucrare, am dorit sa scoatem în evidenta, asadar, validitatea si importanta parohiei. Parohia este de o importanta capitala pentru toti, pentru ca ea este locul concret al vietii crestine. Pentru multi dintre contemporanii nostri, practicanti sau nepracticanti, participarea sau, cel putin, referinta la o parohie, la parohia lor, ramâne modul cel mai comun de a se numi crestini si de a se situa în Biserica. În acest sens, putem afirma ca viitorul misiunii crestine trece si depinde si de viitorul institutiei parohiale.
Speram ca lucrarea prezenta sa fie un ajutor real atât pentru studentii în teologie, cât si pentru preoti si toti cei angajati mai mult sau mai putin în pastorala parohiala, pentru toti membrii poporului lui Dumnezeu. Oferind mai multe principii si sugestii pentru activitatea pastorala, speram ca formarea si cresterea vietii crestine în parohie sa fie tot mai mult o marturie autentica în fata lumii despre prezenta Domnului care, prin Duhul Sfânt, lucreaza în istorie si în inimile oamenilor.
Alois Bisoc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro