Preotul. Identitate, misiune și formare permanentă

Alois Bișoc, Preotul. Identitate, misiune și formare permanentă, Iași 2003, 242 p., 14×20, ISBN: 973-8474-15-9, 5.5 RON.

De douazeci de secole, Biserica traieste si continua cu succes opera mântuitoare a lui Isus Cristos prin preotii sai, care vestesc cuvântul lui Dumnezeu, administreaza sfintele sacramente si îi conduc cu zel pe cei încredintati lor. Este adevarat ca între timp multe s-au schimbat si continua sa se schimbe în aceasta lume. Chiar si imaginea preotului este acum mai mult ca niciodata antrenata în aceasta evolutie continua. Alta era imaginea preo­tului în Biserica primara, când îsi desfasura activitatea numai în cadrul comunitatii ecleziale, si alta astazi, când este nevoit sa se confrunte cu atâtea probleme. Ne punem concomitent atâtea întrebari, si anume: Mai este necesar preotul în societatea de azi? Nu cumva este tot mai mult împins la periferia societatii? Nu este oare destinat sa dispara? Altfel spus: cine spune lumea ca este preotul? Întrebarea nu este din pura curiozitate, asa cum nu a fost nici pentru Isus când i-a întrebat pe discipolii sai: „Cine spun oamenii ca sunt eu?” (Mc 8,27), ci este pentru a tine seama de mentalitatea acelora carora trebuie sa le fie procla­mata evanghelia.

   Într-un moment în care este pusa în discutie identitatea preo­tului de catre multi contemporani, Biserica, prin documentele sale, propune imaginea preotului catolic în toata integritatea sa. Prin vocea sa cea mai autorizata, papa Ioan Paul al II-lea afirma ca „exista o fizionomie esentiala a preotului care nu se schimba: preotul de mâine, de fapt, nu mai putin ca cel de azi, va trebui sa se asemene lui Cristos. Când traia pe pamânt, Isus a oferit prin el însusi fizionomia definitiva a preotului, realizând o preotie ministeriala cu care, în primul rând, au fost învestiti apostolii; aceasta preotie este destinata sa dureze, sa se reproduca fara încetare în toate perioadele istoriei. Preotul mileniului al treilea va fi, în acest sens, continuatorul preotilor care, în precedentele milenii, au animat viata Bisericii. Chiar si în mileniul al III-lea, vocatia sacerdotala va continua sa fie chemarea la a trai unica si perma­nenta preotie a lui Cristos. Dar la fel de sigur este ca viata si ministerul preotului trebuie sa se adapteze fiecarei epoci si fiecarui ambient de viata. De aceea, în ceea ce ne priveste, trebuie sa cautam sa ne deschidem, pe cât posibil, iluminarii superioare a Duhului Sfânt, pentru a descoperi orientarile societatii contemporane, a recunoaste nevoile spirituale cele mai profunde, a determina datoriile concrete cele mai importante, metodele pastorale de adoptat si, astfel, sa raspundem în mod adecvat asteptarilor umane” (Pastores dabo vobis 5).

   Volumul de fata nu are pretentia de a fi o expunere exhaustiva despre preotie, ci vrea mai degraba sa prezinte unele aspecte teologico-pastorale mai importante, pentru a explica mai mult adevarata identitate si misiune a preotului contemporan. Speram ca acest volum sa fie de folos atât candidatilor la preotie, cât si confratilor preoti, pentru a trai în profunzime si cu mai mare convingere unirea lor cu Dumnezeu prin Isus Cristos în Duhul Sfânt si pentru a-si îndeplini cu mai mult zel misiunea de slujire în Biserica în favoarea comuniunii oamenilor cu Dumnezeu si a oamenilor între ei, cu scopul de a construi familia fiilor lui Dumnezeu ca o fraternitate animata de Duhul unitatii. Însa aceste pagini sunt destinate si pentru ceilalti crestini, care vor sa patrunda si sa aprofundeze mai mult darul preotiei, sa înteleaga în mod corect identitatea si misiunea preotului în lumea de astazi si sa apeleze cu mai multa încredere la el care este chemat sa fie imagine vie si transparenta a lui Cristos, pastorul cel bun.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro