Preoția în acțiunea de sfințire a omenirii

Iosif Enașoae, Preoția în acțiunea de sfințire a omenirii, Iași 2006, 165 p., 14×20, ISBN: 973-8474-97-3, 9 RON.

  Cea de-a doua Adunare generala extraordinara a Sinodului episcopilor, în raportul final din 07.12.1985, referindu-se la necesitatea sfinteniei cerute persoanelor consacrate, afirma: „Astazi avem mare nevoie de sfinti pe care trebuie sa-i cerem fara încetare lui Dumnezeu”.

    Constatarea: „astazi avem mare nevoie de sfinti” si apelul: „trebuie sa-i cerem fara încetare lui Dumnezeu” m-au determinat sa abordez aceasta problematica a sfintirii omenirii si a rolului pe care trebuie sa-l joace preotul hirotonit pentru a impulsiona si a conduce lumea la sfintenia voita de Dumnezeu.

    Prin aceasta succinta lucrare am încercat sa înlatur ceva din valul misterului ce acopera preotia lui Cristos si sa proiectez o modesta lumina asupra chemarii la sfintenie a preotilor lui Cristos si, prin ei, a întregii omeniri. Parcurgând acest itinerar istoric, scripturistic, dogmatic, eclezial si pastoral am voit sa arat ca realizarea plenara a functiei sacerdotale cere cu acuta stringenta sfintenia personala specifica chemarii preotesti. Membrilor Bisericii li se acorda prin sacramente darul sfinteniei, dar li se cere si colaborarea cu darul primit pentru a ajunge la desavârsirea sfinteniei.

    În planul divin, preotul ca mediator al sfintirii lumii este consacrat sa ofere oamenilor posibilitatea dobândirii mântuirii. Pentru aceasta, el este constituit administrator al sfintelor taine, mijloacele eficiente de sfintire, orânduite de Cristos si încredintate Bisericii sale. Preotul constituit cap si mire al Bisericii este orânduit sa conduca poporul lui Dumnezeu pe calea sfinteniei atât prin exortatie si administrarea sfintelor sacramente, cât si prin viata sa traita în sfintenie. Astfel, preotul, slujind poporul lui Dumnezeu si daruindu-se dezinteresat acestuia, îi prezinta lui Cristos o mireasa curata si sfânta, fara pata sau zbârcitura.

    Isus voieste ca preotia sa unica, irepetabila si eterna, sa fie activa acum în Biserica sa prin preot, adevaratul sau reprezentant vizibil. Preotul, ca reprezentant al lui Cristos-Preot, este chemat sa-l întrupeze în viata sa, supunându-se neconditionat lui Dumnezeu si actionând în mod special în numele si persoana lui Cristos pe care îl reprezinta. Astfel, preotul devine imaginea vie si transparenta a lui Cristos, un alter ego Christi, ce traieste si actioneaza si astazi în omenirea rascumparata.

I. Enasoae

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro