Pr. Francisc Xaveriu Habeni, primul rector al Seminarului Catolic din Iaşi

Alois Moraru, Pr. Francisc Xaveriu Habeni, primul rector al Seminarului Catolic din Iaşi, Iași 2024, 120 p., 14×20, ISBN 978-606-578-584-7, 15 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Pr. Francisc Xaveriu Habeni, primul rector al Seminarului Catolic din Iaşi, scrisă de pr. Alois Moraru. Cartea apare în colecția „Magistra vitae”, în formatul 14×20, are 120 şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Încă de la fondarea Congregaţiei De Propaganda Fide (1622), Sfântul Scaun a dorit să înfiinţeze, în teritoriile de misiune, seminarii diecezane, iar în acestea să fie formaţi pentru Preoţie tineri indigeni, care să poată lucra cu mai mult folos spiritual în mijlocul semenilor cu care împărtăşeau aceeaşi istorie, cultură, limbă şi tradiţii.

În Moldova secolului al XIX-lea, în timpul Vicariatului Apostolic, au existat câteva încercări de înfiinţare a unui astfel de seminar, dar până la înfiinţarea Diecezei de Iaşi (27 iunie 1884), acest vis al Sfântului Scaun nu a putut fi realizat, cauzele fiind de ordin economic, politic şi religios.

Odată cu numirea Mons. Nicolae Iosif Camilli (27 iunie 1884) pe scaunul tinerei dieceze, ideea înfiinţării unui seminar diecezan a devenit din nou o prioritate, acest punct din programul pastoral al primului episcop de Iaşi fiind tratat în mai multe rânduri în audienţele pe care acesta le-a avut la Papa Leon al XIII-lea.

Cartea părintelui Alois Moraru surprinde bine atât eforturile pe care unii vizitatori apostolici din Moldova le-au făcut, la mijlocul secolului al XIX-lea, pentru a forma preoţi indigeni, cât mai ales momentul deschiderii Seminarului Diecezan „Sfântul Iosif” din Iaşi, pe 29 septembrie 1886.

De asemenea, autorul lucrării prezintă cele mai importante tratative pe care episcopul Camilli le-a dus cu provincialul iezuiţilor din Galiţia (Polonia), care, printr-un tratat secret semnat doar de cei doi protagonişti, se angaja să trimită în Moldova câţiva preoţi iezuiţi, încă din anul 1885, care să ajute mai întâi la şcoala primară de băieţi a episcopiei, iar dacă aceştia se vor obişnui cu stilul de viaţă al catolicilor din Moldova, să-l sprijine pe episcopul Camilli să deschidă un seminar diecezan. Astfel, după numai un an de experienţă, părintele Francisc Xaveriu Habeni, unul din preoţii iezuiţi trimişi în anul 1885 în Moldova, a fost numit în funcţia de rector al nou-înfiinţatului Seminar diecezan din Iaşi, care în toamna anului 1886 avea doar trei elevi.

Autorul lucrării prezintă pe larg atât programul seminariştilor, cât şi materiile care se predau, punând accentul pe abilităţile primului rector în ceea ce priveşte formarea intelectuală şi spirituală a viitorilor preoţi.

A fost tratat mai puţin raportul pe care episcopul Camilli l-a avut cu preoţii franciscani, care doreau, la rândul lor, de multe secole, să înfiinţeze un seminar franciscan în Moldova, dar vremurile nu au fost prielnice, misionarii franciscani rămânând dezamăgiţi de această iniţiativă a episcopului Camilli, care a adus la conducerea noului institut preoţi iezuiţi polonezi. Sperăm ca, într-o a doua ediţie, autorul cărţii să surprindă şi acest aspect al realităţii Episcopiei de Iaşi, la finalul secolului al XIX-lea.

Timpul a demonstrat că înfiinţarea Seminarului catolic din Iaşi a fost una dintre cele mai importante realizări pastorale ale primului episcop de Iaşi, care, în cele două perioade în care a condus dieceza (1884-1894; 1904-1915), a avut mereu grijă ca viitorii preoţi indigeni să aibă toate condiţiile pentru a deveni preoţi vrednici şi exemple de viaţă spirituală pentru catolicii din Dieceza de Iaşi.

Lucrarea părintelui Alois Moraru se înscrie în lunga serie de opere istorice care au fost publicate sub egida Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, opere care au ca scop prezentarea principalelor evenimente trăite de catolicii din Moldova, dar şi scoaterea la lumină a unor protagonişti spirituali, printre aceştia numărându-se şi părintele iezuit Habeni.

Adresăm, aşadar, felicitări atât autorului, cât şi directorului Editurii Sapientia, părintelui rector al seminarului, Ştefan Lupu, pentru grija pe care o au faţă de trecutul Seminarului Diecezan „Sfântul Iosif” şi sperăm să avem ocazia, pe viitor, să citim şi alte biografii ale rectorilor şi profesorilor acestei instituţii de învăţământ superior.

PS Iosif Păuleţ

Episcop romano-catolic de Iaşi

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro