Raport asupra credinței. Vittorio Messori în colocviu cu Joseph Ratzinger
Raport asupra credinței. Vittorio Messori în colocviu cu Joseph Ratzinger, Iași 2011, 200 p., 14×20, ISBN 978-606-578-012-5, 15 lei.
Dupa aproape trei decenii de la prima aparitie, în limba italiana, cartea „Raport asupra credintei. Vittorio Messori în colocviu cu Joseph Ratzinger” apare si în limba româna, la Editura „Sapientia”, cu ajutorul pr. Mihai Patrascu, traducatorul acesteia.
Laudata de unii, criticata de altii, aceasta carte a devenit un punct de referinta în istoria recenta a Bisericii, întrucât pentru prima oara în istorie, un prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, fostul „Sfânt Oficiu”, vorbea deschis, încredintând reflectiile sale asupra credintei unui reporter.
Încercând sa faca un portret al card. Joseph Ratzinger, autorul îl descrie în primul capitol prin doua cuvinte esentiale: „pasiune” si „ratiune”. Desi prin interventiile sale a fost situat de unii comentatori în aripa conservatoare a Bisericii, reporterul încearca sa depaseasca prejudecatile, descriindu-l ca fiind un „om coborât în întregime într-o dimensiune religioasa”.
Cartea are douasprezece capitole, interviul fiind împartit în functie de temele dezbatute. Asa cum spune si titlul, cartea este o introspectiva asupra Bisericii, venita dupa o perioada de reforma continua, dupa Conciliul al II-lea din Vatican.
Fidel Magisteriului Bisericii, cardinalul sustine în acest interviu o redescoperire a „adevaratului Conciliu al II-lea din Vatican”. Depasind interpretarile postconciliare gresite, el se pronunta pentru „cautarea unui echilibru nou, dupa exagerarile unei deschideri nediscriminate spre lume, dupa interpretarile prea pozitive ale unei lumi agnostice si atee”. Abordând temele principale discutate la Conciliul al II-lea din Vatican, precum criza moralei, ecumenismul, reforma liturgica, rolul femeii în societate, teologia „eliberarii”, unitatea Bisericii etc., cardinalul clarifica si aduce solutii pentru o depasire a crizei postconciliare printr-o implicare mai activa atât a membrilor clerului, cât si a laicilor în viata Bisericii.
Acest raport privind credinta este un punct de referinta, un mesaj de încurajare si un semn de speranta din partea unuia dintre cei mai mari teologi din epoca contemporana. Desi are aproape trei decenii de la prima aparitie, contine un mesaj mereu actual, mai ales datorita faptului ca este parte din gândirea actualului Papa, Benedict al XVI-lea, fostul prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro