Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătățești relațiile afective cu ajutorul dialogului

John Powell S.J., Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătățești relațiile afective cu ajutorul dialogului, Iași 2015, 14×20, 180 p., ISBN 978-606-578-224-2, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătățești relațiile afective cu ajutorul dialogului, scrisă de John Powell, SJ și tradusă în limba română de dna Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, formatul 14×20 cm, are 180 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Creşterea noastră umană și spirituală este caracterizată de faptul că, trăind cu înțelepciune evenimentele vieții noastre, ni se revelează înțelesuri și semnificații autentice, adevărate răspunsuri la întrebările cele mai profunde. Tocmai acest lucru l-a determinat pe autor să redacteze această carte și să împărtășească cu cititorii săi concluzia unei experiențe de viață: iubirea se păstrează cultivând dialogul cu cel de lângă noi.

Încă de la începutul cărții, John Powell se vede nevoit să afirme că ființa umană este una supusă unor condiționări de ordin afectiv, o relație în lanț care determină întreaga imagine pe care o avem despre noi înșine: trebuințe-alegeri-dependențe. Totuși, autorul îndreaptă întreaga atenție asupra valorii necondiționate a fiecărei persoane, unică și dotată cu „valori excepționale”. A identifica trebuința fundamentală a omului ca fiind iubirea de sine adevărată și profundă conduce la înlăturarea dependențelor și însănătoșirea alegerilor noastre.

În al doilea capitol este pusă în evidență puterea vindecătoare a iubirii, precum și calitatea ei de a favoriza schimbarea și creșterea umană cu scopul de a atinge deplinătatea existenței, expresie a gloriei maxime a lui Dumnezeu. Autorul caută să definească realitatea dinamică a iubirii propunând în acest sens o „anatomie” a dragostei alcătuită din șapte argumente dezvoltate și dezbătute pe larg.

Fiecare persoană este un mister și de aici pornește dificultatea unei relații care să aibă la bază iubirea cu adevărat autentică.

În al treilea capitol, autorul constată că iubirea presupune și se realizează fundamental în actul de a împărtăși misterul propriei persoane prin dialog. Înainte de a intra în dialog cu celălalt, John Powell propune, în cel de-al patrulea capitol, un drum interior de re-cunoaștere a emoțiilor noastre. Sub semnul încrederii în propria valoare personală suntem invitați să identificăm influența pe care multe dintre emoțiile noastre o exercită asupra celuilalt pentru a reuși o corectă orientare a acestora.

Al cincilea capitol condensează întregul mesaj al cărții: toată iubirea pe care o facem să crească în viața proprie se poate păstra doar prin dialog( Pâinea cea de toate zilele a dialogului). Departe de a fi o înșiruire sistematică de reguli, acest capitol tratează situații și situații punând accent pe atitudini fundamentale precum: libertatea, responsabilitatea, acceptarea diferențelor etc. Toate acestea conduc spre o veritabilă cultură a întâlnirii. Rod al reflecţiilor proprii, volumul se încheie cu îndemnuri practice, exerciţii de dialog, produse cel mai adesea într-un adevărat „laborator pentru viaţă”: aici, autorul a verificat şi a dovedit utilitatea teoriilor şi a acţiunilor recomandate în această lucrare.

Cui se adresează această carte? Deoarece munca cu noi înşine şi stabilirea de relaţii sănătoase între noi şi ceilalţi este un efort continuu, cartea se adresează tuturor celor care au curajul să pornească pe un drum de cunoaştere personală şi de relaţionare sănătoasă, pentru a ajunge la deplinătatea propriei existenţe.

David Eduard

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro