Spectacolul vieții în versuri

Florin Spatariu, Spectacolul vieții în versuri, Iași 2020, 88 p., 14×20, ISBN 978-606-578-408-6, 15 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Spectacolul vieții în versuri, scrisă de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecția „Poezie religioasă”, în formatul 14×20, are 88 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Cartea de față cuprinde 30 de poezii care ating și exprimă, prin cuvinte, realități ale vieții noastre, cu un final mai mult sau mai puțin fericit.

Mai mulți ani am crezut că poezia, în calitate de gen literar, este rezervată doar celor inițiați, doar căutătorilor de formulări literare întortocheate și visătoare, estetice, extrem de rafinate. Și fiindcă umanismul și realismul din poeziile abordate lipsea sau era înlocuit în mare parte doar de formule poetice idealiste, dorința mea de a mai citi poezii a fost ucisă încă din fașă.

După ani de tăcere am început să aștern în scris și eu la rândul meu poezii. Fi-voi condamnat cu aceeași sentință așa cum am crezut și eu despre poeziile altora? Nu pot să prevăd acest lucru. Cert este că mi-am propus ca în poeziile mele să nu pun pe primul plan formulările estetice extrem de complicate, ci realitățile vieții exprimate prin cuvinte accesibile oricui, dar, în același timp, nu prin cuvinte naive. Și de ce să nu spun: poezia este asemeni unei predici sau asemeni unui discurs teologic, rostit cu sau fără pasiune, în care se crede sau nu se crede prea mult sau deloc.

În poeziile din acest volum sunt atinse subiecte și realități din viața reală personală și viața societății umane, subiecte în care, uneori, ne putem re-găsi sau îi putem întâlnii doar pe alții. Cu toate acestea, cele 30 de poezii nu conțin aluzii personale, tendențioase. Ele sunt doar tipare ale unor realități care se formează, se întâmplă și dăinuie sub ochii noștri, în viețile noastre și ale altora, în societatea care e departe de a fi perfectă, dar, în același timp, nici complet degradată.

Dedic această carte tuturor acelora care iubesc și prețuiesc viața proprie și viața altora.

Dedic această carte celor puternici care înfruntă greutățile vieții în mod exemplar, dar și celor slabi, împovărați de ele.

Dar, mai ales, dedic această carte celor care nu dispun de mijloacele necesare pentru a spune și a lăsa în scris ceea ce gândesc, ceea ce simt, ceea ce iubesc și speră de la viață.

Florin Spatariu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro