Yves Congar. Freamăt şi reverberaţii în teologia contemporană

Lucian Păuleț, coord., Yves Congar. Freamăt şi reverberaţii în teologia contemporană, Iași 2021, 300 p., 14×20, ISBN 978-606-578-473-4, 25 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Yves Congar. Freamăt şi reverberaţii în teologia contemporană, scrisă de Lucian Păuleț, coord. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, în formatul 14×20, are 300 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei. 

„Minţile mari s-au lovit întotdeauna de rezistenţa minţilor mediocre”, se spune că obişnuia să afirme Albert Einstein. Gândirea teologică a lui Yves Congar cu privire la Biserică a fost măreaţă, chiar vizionară şi profetică, iar multe din ideile sale ori promovate de el au pătruns în documentele Conciliului al II-lea din Vatican, Congar fiind considerat de mai mulţi teologi cel mai mare ecleziolog al secolului XX. Totuşi, în 1954, împreună cu mentorul său Marie-Dominique Chenu şi colegii săi de la Le Saulchoir, Congar a fost redus la tăcere, căci scria despre teme teologice de pionierat, neexplorate suficient, mult prea devreme (despre ecumenism a scris în 1937, cu douăzeci şi cinci de ani înaintea deschiderii Conciliului). Patruzeci de ani mai târziu, în noiembrie 1994, a fost creat cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea, ca recunoştinţă pentru contribuţia sa la dezvoltarea ecleziologiei catolice.

Deşi numele lui Yves Congar este cunoscut de credinciosul obişnuit, probabil că puţini cunosc valorile pe care le-a apărat şi faptele pe care le-a săvârşit, iar teologia sa este mai puţin familiară, mai ales cititorilor din România. În anul 2002, opera sa bibliografică număra 1.856 (o mie opt sute cincizeci şi şase) de titluri de cărţi, articole, interviuri şi cuvinte-cheie în dicţionare teologice, dar nicio lucrare de-a sa nu a fost tradusă în limba romană până în prezent.

Volumul de faţă doreşte să umple acest gol şi să ofere cititorilor ocazia de a se familiariza, într-o oarecare măsură, cu opera acestui gigant al teologiei despre Biserică. Acest volum colectiv este produsul final al unui seminar semestrial ţinut la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi de pr. dr. Lucian Păuleţ. Mai exact, este un al doilea volum după cel iniţial, Yves Congar. O incursiune în universul gândirii sale, publicat sub coordonarea aceluiaşi profesor.

Titlul, Yves Congar. Freamăt şi reverberaţii în teologia contemporană, sugerat de pr. dr. Robert Bălan, exprimă sintetic ideile de bază conţinute în acest volum: Care au fost mentorii şi ideile majore ce l-au făcut pe Congar să freamăte? Ce influenţe a avut teologia sa în Conciliul al II-lea din Vatican şi asupra Papei Francisc?

Mulţumiri sincere şi felicitări studenţilor teologi pentru contribuţia lor la seminarul semestrial şi la realizarea acestui volum. Sperăm ca seminţele pe care le-au adunat şi plantat în acest volum, pe măsura puterilor lor, să fie apreciate şi, lucrul cel mai important, să aducă roade: să-i ajute pe cititori să pătrundă şi să trăiască misterul vieţii Bisericii, care este misterul vieţii lor împreună cu Sfânta Treime.

Pr. dr. Lucian Păuleţ

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro