Adoraţie euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile şi binecuvântările cu preasfântul Sacrament în duminicile anului liturgic

Giuliano Ferrini OFM, Adoraţie euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile şi binecuvântările cu preasfântul Sacrament în duminicile anului liturgic, Iaşi 2015, 330 p., 14×20, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Adoraţie euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile şi binecuvântările cu preasfântul Sacrament în diminicile anului liturgic, scrisă de Giuliano Ferrini OFM şi tradusă în limba română de pr. Mihai Percă. Cartea apare în colecţia Rugăciuni creştine, formatul 14×20, are 330 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Adoraţia este atitudinea celui care se pune în prezenţa lui Dumnezeu şi se lasă atins de splendoarea sa, de înţelepciunea sa şi de iubirea sa infinită. În adoraţie, noi suntem cu adevărat înaintea lui Dumnezeu: recunoaştem puterea sa şi acceptăm nimicnicia noastră. Adoraţia nu impune nicio tehnică complicată; este vorba de-a se pune cu simplitate în faţa Sfântului Sacrament. Sfântul Ioan Maria Vianney, parohul de Ars, l-a intrebat într-o zi pe un enoriaş care venea cu regularitate să petreacă în tăcere un timp în faţa lui Isus: „Ce faci aici, dragă prietene?” La care enoriaşul a răspuns: „Îl privesc şi el mă priveşte”.

Cu toate că adoraţia euharistică este un mijloc foarte bun şi eficient de apropiere de Cristos, ea nu vrea să substituie sau să facă concurență sfintei Liturghii. Însă, nici aceasta – sfânta Liturghie – nu poate exclude orice altă formă de cult euharistic. Trebuie să existe mereu un echilibru: rămânând întotdeauna adevărat că sacrificiul euharistic este „fons et culmen totius vitae Ecclesiae” (izvorul și culmea întregii vieți a Bisericii), este, de asemenea, sigur că întotdeauna rămâne spațiu larg pentru colocviul contemplativ al comunității credincioșilor cu Cristos prezent în Euharistie și în afara sfintei Liturghii.

Același echilibru se vede și în cartea părintelui Giuliano Ferrini, Adoraţie euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile şi binecuvântările cu preasfântul Sacrament în diminicile anului liturgic, pe care o prezentăm cititorilor noştri. Lucrarea se prezintă sub forma unei culegeri de celebrări euharistice, alese și dispuse în duminicile anului liturgic pentru adorația preasfântului Sacrament, expus solemn sau închis în tabernacol. Fiecărei luni i s-au destinat de către autor patru scheme de adorație.

Adoraţiile sugerate de părintele Ferrini nu sunt pure expresii devoţionale. Autorul, plecând de la indicaţiile celui de-al II-lea Conciliu din Vatican (1962-1965), alcătuieşte aceste adoraţii din momente de atenţie acordate cuvântului lui Dumnezeu, clipe de reflecţie personală, momente de rugăciune comunitară, care surprind condiţiile realităţii omeneşti. Astfel, ele devin o adevărată şcoală de credinţă şi, în acelaşi timp, hrană, în corpul eclezial, din acea forţă ce constituie şi nutreşte Biserica: iubirea lui Dumnezeu.

Credincioşii sunt foarte recunoscători celor ce îi învaţă să se roage, nu punându-le pe buze anumite formule memorate, ci sugerând moduri expresive, care apoi – dacă sunt hrănite cu conţinuturi teologice autentice – nu sunt numai moduri, ci şi o cateheză adevărată şi curată, modele exemplare, capabile să orienteze conştiinţa, hrănind-o cu certitudini creştine, iar cartea de faţă se încadrează în această direcţie.

Acest material prețios poate fi deosebit de util preoților și laicilor, comunităţilor de credincioşi care doresc să se reculeagă şi se adune pentru rugăciune, urmând invitaţia stăruitoare a sfântului Francisc de Assisi: „Fraţilor vă conjur sărutându-vă picioarele şi cu toată iubirea de care sunt capabil, să dăruiţi cât puteţi tot respectul şi toată adoraţia preasfântului trup şi sânge al Domnului nostru Isus Cristos, în care au fost împăcate şi reconciliate cu Dumnezeul atotputernic toate lucrurile care sunt în cer şi pe pământ”.

Laurenţiu Turbuc

Giuliano Ferrini OFM, Adoraţie euharistică. Subsidii liturgice pentru expunerile şi binecuvântările cu preasfântul Sacrament în diminicile anului liturgic, Iaşi 2015, 330 p., 14×20, 20 lei.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro