Adună-ți puterile. Nu-ți lăsa viața la voia întâmplării

Albert Holestein, Adună-ți puterile. Nu-ți lăsa viața la voia întâmplării, Iași 2010, 42 p., 14×20, 2,5 RON.

„Traim într-o perioada marcata de multe tensiuni. Dezvoltarile tehnice din ce în ce mai rapide, schimbarile economice foarte profunde si transformarea fundamentala a valorilor îsi pune amprenta asupra trairii noastre.

Crestinii traiesc astazi într-o cultura fragmentata, în care convietuiesc, unul lânga altul, diversele curente spirituale si culturale. Crestinii îsi percep identitatea crestina ca o „credinta în diaspora”, în mijlocul contemporanilor lor care nu împartasesc aceleasi valori cu ei si care se afla foarte departe de Biserica sau care s-au lepadat, din pacate, de credinta crestina.

De aceea da-i propriei credinte un «brânci», un impuls; aduna-ti puterile; nu-ti lasa viata la voia întâmplarii! Caci aceasta decizie va aduce roade bogate în viata ta si va contribui în acelasi timp la edificarea comunitatii si a Bisericii”.

Cu aceste rânduri îsi începe cartea sa Prelatul Albert Holenstein. În pofida dimensiunilor reduse, cartea se prezinta ca o reflectie despre viata omului, supusa multor schimbari, în care intervin multe mutatii ce transforma viata si prioritatile acesteia. Însa, dupa cum subliniaza autorul, „perioadele de criza sunt timpuri de reflectie”.

O prim gând scos în evidenta de catre A. Holenstein este faptul ca „Omul care traieste fara Dumnezeu si-a irosit viata”. Din aceasta constatare, autorul concluzioneaza ca „Avem nevoie de un nou mod de a gândi”, adica sa nu exprimam întreaga noastra viata în categorii economice. Dupa ce ne-am schimbat modul de a gândi urmeaza sa gasim „Curaj pentru a spune ce trebuie”, caci a nu spune este la fel de daunator ca si a spune prea multe. Acesti doi pasi urmeaza a fi încununati de încrederea în iubire.

Un al doilea gând al lui A. Holenstein este faptul ca „Viata noastra este ceea ce iubirea noastra o face sa fie”. Reflectând asupra acestui gând, autorul vorbeste „Despre lumina de la capatul tunelului”, asemanând viata cu o traversare a unui tunel, în care nu avem voie „sa fim distrati, sa intram în panica si sa adormim în timp ce conducem”.

Un al treilea gând pe care ni-l adreseaza autorul este faptul ca „Mesajul lui Isus are nevoie de oameni entuziasti, care marturisesc Evanghelia prin viata lor”. Pentru a fi acesti oameni entuziasti pe care îi evoca Pr. Albert Holenstein, avem nevoie: „Sa ne impunem limite”, sa limitam egoismul nostru interior înnascut; „Sa ne bazam pe iubire”, adica sa ne orientam dupa poruncile lui Dumnezeu; si, în sfârsit, „Sa ne aratam adevaratul chip”.

Un al patrulea si ultim gând este „Sa credem împreuna si sa ne întarim unul pe celalalt”, si un prim pas ar fi „Sa formam comunitati de credinta”, pentru ca nimeni nu este crestin doar pentru sine.

Aceste patru gânduri, daca le urmam, ne vor ajuta sa ne adunam puterile si sa nu ne lasam viata la voia întâmplarii.

Petru Ciobanu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro