Declaraţie „Fiducia supplicans” despre sensul pastoral al binecuvântărilor
Dicasterul pentru Doctrina Credinţei, Declaraţie „Fiducia supplicans” despre sensul pastoral al binecuvântărilor, Iași 2024, 32 p., 14×20, ISBN 978-606-578-551-9, 10 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut de curând Declaraţie „Fiducia supplicans” despre sensul pastoral al binecuvântărilor, scrisă de Dicasterul pentru Doctrina Credinței și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția „Magisterium”, în formatul 14×20, are 32 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.
Prezenta Declaraţie ia în considerare diferite întrebări venite la acest Dicaster atât în anii trecuţi, cât şi în timpuri mai recente. Pentru redactarea ei, conform practicii, au fost consultaţi experţi, s-a demarat un proces corespunzător de elaborare şi s-a discutat schiţa la Congresul Secţiei Doctrinale a Dicasterului. În cadrul acestui timp de elaborare a documentului, nu a lipsit confruntarea cu Sfântul Părinte. În sfârşit, Declaraţia a fost supusă examinării Sfântului Părinte, care a aprobat-o prin semnătura sa.
În cursul studiului temei-obiect a prezentului document a fost comunicat răspunsul Sfântului Părinte la Dubia unor cardinali, care a furnizat clarificări importante pentru reflecţia ce acum se oferă aici şi care reprezintă un element decisiv pentru munca Dicasterului. „Curia Romană este în primul rând un instrument de slujire pentru succesorul lui Petru” (Constituţia apostolică Praedicate Evangelium, II, 1), astfel încât munca noastră trebuie să favorizeze, împreună cu înţelegerea doctrinei perene a Bisericii, receptarea învăţăturii Sfântului Părinte.
Ca în răspunsul deja citat al Sfântului Părinte la Dubia a doi cardinali, prezenta Declaraţie rămâne fermă asupra doctrinei tradiţionale a Bisericii cu privire la căsătorie, neadmiţând niciun tip de rit liturgic sau binecuvântări asemănătoare cu un rit liturgic care pot crea confuzie. Totuşi, valoarea acestui document este aceea de a oferi o contribuţie specifică şi inovatoare la semnificaţia pastorală a binecuvântărilor, ce permite lărgirea şi îmbogăţirea înţelegerii lor clasice, strâns legată de o perspectivă liturgică. Această reflecţie teologică, bazată pe viziunea pastorală a Papei Francisc, implică o adevărată dezvoltare faţă de ceea ce a fost spus despre binecuvântări în magisteriu şi în textele oficiale ale Bisericii. Asta dă dreptate faptului că textul şi-a asumat tipologia de „Declaraţie”.
Şi tocmai în acest context se poate înţelege posibilitatea de a binecuvânta cuplurile aflate în situaţii iregulare şi cuplurile de acelaşi sex, fără a convalida oficial status-ul lor sau a modifica în vreun mod învăţătura perenă a Bisericii despre căsătorie.
Prezenta Declaraţie vrea să fie şi un omagiu adus poporului credincios al lui Dumnezeu, care îl adoră pe Domnul cu atâtea gesturi de încredere profundă în milostivirea sa şi care, prin această atitudine, vine în mod constant să ceară maicii Biserici o binecuvântare.
Cardinal Victor Manuel FERNÁNDEZ
Prefect
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro