Nota „Gestis verbisque” despre validitatea sacramentelor

Dicasterul pentru Doctrina Credinţei, Nota „Gestis verbisque” despre validitatea sacramentelor, Iași 2024, 32 p., 14×20, ISBN 978-606-578-552-6, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut de curând Nota „Gestis verbisque” despre validitatea sacramentelor, scrisă de Dicasterul pentru Doctrina Credinței și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția „Magisterium”, în formatul 14×20, are 32 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Cu ocazia Adunării Plenare a Dicasterului din ianuarie 2022, cardinalii şi episcopii membri au exprimat preocuparea lor faţă de înmulţirea situaţiilor în care erau constrânşi să constate invaliditatea sacramentelor celebrate. Modificările grave aduse la materia sau la forma sacramentelor, făcând nulă celebrarea lor, au condus după aceea la necesitatea de a găsi persoanele implicate pentru a repeta ritul Botezului sau al Mirului şi un număr important de credincioşi şi-au exprimat pe bună dreptate tulburarea. De exemplu, în loc de a folosi formula stabilită pentru Botez, s-au folosit formule ca acelea care urmează: „Eu te botez în numele Creatorului…” şi „În numele tatălui şi al mamei… noi te botezăm”. Într-o astfel de situaţie gravă s-au aflat şi preoţi. Aceştia din urmă, fiind botezaţi cu formule de acest tip, au descoperit cu durere invaliditatea hirotonirii lor şi a sacramentelor celebrate până în acel moment.

În timp ce în alte domenii ale acţiunii pastorale a Bisericii se dispune de un spaţiu amplu pentru creativitate, o asemenea invenţie în domeniul celebrării sacramentelor se transformă mai degrabă într-o „voinţă manipulatoare” şi, de aceea, nu poate să fie invocată. Aşadar, modificarea formei unui sacrament sau a materiei sale este întotdeauna un act ilegitim în mod grav şi merită o pedeapsă exemplară, tocmai pentru că asemenea gesturi arbitrare sunt în măsură să producă o daună gravă poporului credincios al lui Dumnezeu.

În discursul său adresat Dicasterului nostru, cu ocazia recentei Adunări Plenare, pe 26 ianuarie 2024, Sfântul Părinte a amintit că, „prin sacramente, credincioşii devin capabili de profeţie şi de mărturie. Şi timpul nostru are nevoie cu urgenţă deosebită de profeţi de viaţă nouă şi de martori de caritate: aşadar, să iubim şi să facem să fie iubită frumuseţea şi forţa mântuitoare a sacramentelor!”

În acest context, a indicat de asemenea că „slujitorilor le este cerută o grijă deosebită în administrarea lor şi în deschiderea pentru credincioşi a comorilor de har pe care-l comunică”.

Astfel, pe de o parte, Sfântul Părinte ne invită să acţionăm în aşa fel încât credincioşii să se poată apropia rodnic de sacramente, în timp ce, pe de altă parte, subliniază cu forţă chemarea la o „grijă deosebită” în administrarea lor.

Prin urmare, nouă, slujitorilor, ne este cerută forţa de a depăşi ispita de a ne simţi proprietari ai Bisericii. Dimpotrivă, trebuie să devenim foarte receptivi în faţa unui dar care ne precedă: nu numai darul vieţii sau al harului, ci şi comorile sacramentelor care ne-au fost încredinţate de Maica Biserică. Nu sunt ale noastre! Şi credincioşii au dreptul, la rândul lor, să le primească aşa cum dispune Biserica: în această manieră, celebrarea lor este corespunzătoare intenţiei lui Isus şi face actual şi eficace evenimentul Paştelui.

Cu respectul nostru religios de slujitori faţă de ceea ce Biserica a stabilit cu privire la materia şi la forma fiecărui sacrament, manifestăm în faţa comunităţii adevărul că „numai Cristos este Capul Bisericii, aşadar, adevăratul preşedinte al celebrării”.

De aceea, Nota pe care o prezentăm aici nu tratează despre o problemă pur tehnică sau chiar „rigoristă”. Publicând-o, Dicasterul intenţionează îndeosebi să exprime în mod luminos prioritatea acţiunii lui Dumnezeu şi să salvgardeze cu umilinţă unitatea Trupului lui Cristos care este Biserica în gesturile sale cele mai sacre.

Fie ca acest Document, aprobat în unanimitate pe 25 ianuarie 2024 de membrii Dicasterului reuniţi în Adunare Plenară şi apoi de însuşi Sfântul Părinte Francisc, să reînnoiască în toţi slujitorii Bisericii conştiinţa deplină a ceea ce ne-a spus Cristos: „Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi” (In 15,16).

 

Cardinal Victor Manuel FERNÁNDEZ

Prefect

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro