Dieceza de Iași în timpul păstoririi episcopului Dominic Jaquet O.F.M. Conv. (1895-1903)

Fabian Doboș, Dieceza de Iași în timpul păstoririi episcopului Dominic Jaquet O.F.M. Conv. (1895-1903), Iași 2011, 17×24 cm., 429 p., ISBN 978-606-578-019-4, 35 RON.

Pentru a face mai accesibila istoria prezentata în cartea „La Diocesi de Jassy (Romania) durante l’episcopato del vescovo Domenico Jaquet O.F.M. Conv. (1895-1903)”, aparuta la Editura Sapientia în anul 2008, aceeasi editura publica traducerea acestei carti, „Dieceza de Iasi în timpul pastoririi episcopului Dominique Jaquet OFMConv (1895-1903)”. Aceasta munca de traducere a fost îndeplinita de Petru Ciobanu, student la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi. Reamintim ca aceasta carte este disertatia doctorala cu care pr. Fabian Dobos a fost promovat doctor în Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Gregoriana din Roma (Italia).

   Cartea este structurata în trei parti. Prima parte cuprinde doua capitole în care este expusa istoria catolicilor din Moldova, de la origini pâna la începutul episcopatului Mons. Dominic Jaquet. Un eveniment important din aceasta perioada prezentata în prima parte este înfiintarea Diecezei de Iasi, în 1884.

   Partea a doua, în care sunt cuprinse opt capitole prezinta si descrie aspectele pastorale, culturale si sociale ale Diecezei de Iasi, în perioada pastoririi episcopului Dominic Jaquet. Printre aceste activitati se enumera: înfiintarea Provinciei franciscane Sfântul Iosif, Seminarul din Iasi, activitatea pastorala a episcopului Jaquet, înfiintarea Seminarului franciscan si a Scolii de dascali din Halaucesti, institutiile de învatamânt.

   Partea a treia este o analiza a activitatii Mons. Dominic Jaquet în afara Diecezei de Iasi, ca administrator apostolic al Arhidiecezei de Bucuresti, având si rolul de mediator între România si Sfântul Scaun. De asemenea, aceasta sectiune cuprinde si un subcapitol dedicat „mostenirii culturale lasate de catre Dominic Jaquet”.

   La sfârsitul acestei munci de cercetare, autorul ajunge la concluzia ca „situatia religioasa, culturala si sociala a catolicilor din Moldova în perioada episcopatului Mons. Dominic Jaquet a cunoscut o dezvoltare relevanta”.

   La sfârsitul cartii se gasesc o serie de anexe: mai întâi cea cu documente, apoi cu fotografii, iar în cele din urma o anexa cu harti semnificative, care vin în sprijinul cititorului.

   Dupa cum se poate observa din descrierea cartii, „fiecare capitol prezinta un fapt istoric legat de personalitatea Mons. Dominic Jaquet sau de catolicismul din Moldova”.

   Argumentata si sustinuta prin documente si materiale citate, cartea de fata despre activitatea episcopului Dominic Jaquet are un caracter original, întrucât perioada istorica tratata nu a mai fost abordata de nimeni din lipsa de documente si marturii în arhivele ecleziastice si statale ale Moldovei.

   „Cercetarea de fata se prezinta ca o continuare a cercetarii istorice referitoare la activitatea primului episcop de Iasi, Mons. Nicolae Iosif Camilli (1884-1894), înfaptuita de Anton Despinescu, preot al aceleiasi dieceze. În anul 1980, el a sustinut, la Universitatea Pontificala Urbaniana, teza de doctorat cu titlul: Activitatea pastorala a lui Nicolae Iosif Camilli, 1840-1915, primul episcop de Iasi-România, 1884-1894 si 1904-1915”.

 

Cosmin Cimpoesu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro