Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. II. Episcopul Mihai Robu
Iosif Tamaș – Fabian Doboș, editori, Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. II. Episcopul Mihai Robu, Iași 2011, 364 p., 17×24, ISBN 978-606-578-016-3, 25 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înfiinţarea Episcopiei de Iaşi (1884) până în prezent. Vol. II. Episcopul Mihai Robu. Cartea apare în colecţia „Istoria Bisericii”, în formatul 17×24, are 364 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 25 lei.
Printre activităţile Departamentului de Cercetare al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, în parteneriat cu Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, se numără şi cea cu privire la trecutul Diecezei de Iaşi, mai ales cu privire la conducătorii acesteia. Acest proiect aflat în desfăşurare poartă numele de „Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice din Moldova de la înfiinţarea Episcopiei de Iaşi (1884) până în prezent”. Obiectivul principal al acestui proiect de cercetare este evidenţierea aspectelor de viaţă pastorală, socială şi culturală ale comunităţii creştine tradiţionale româneşti, romano-catolice din Moldova, „care au conlucrat într-o dinamică creatoare spre slava lui Dumnezeu şi propăşirea neamului nostru într-o tradiţie milenară creştină”.
Editura Sapientia oferă cititorilor un rod al acestei munci de cercetare prin apariţia volumului „Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înfiinţarea Episcopiei de Iaşi (1884) până în prezent. Vol. II. Episcopul Mihai Robu”. Perioada la care se referă acest volum, 1925-1944, priveşte activitatea episcopului Mihai Robu. Mihai Robu (10 ianuarie 1884 – 29 septembrie 1944) este primul episcop „moldovan de baştină”, înmormântat în Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi. În acest volum, viaţa sa este studiată şi analizată prin întreita activitate: pastorală-canonică, didactică-culturală, socială-caritativă.
Cartea începe cu un studiu introductiv în patru părţi: „Biografia episcopului Mihai Robu”, „Dieceza de Iaşi sub conducerea episcopului Mihai Robu”, „Mărturia spirituală a episcopului Mihai Robu” şi „Mihai Robu, episcopul înţelept”.
Partea I cuprinde o serie de mărturii despre episcopul Mihai Robu, care atestă diferitele calităţi ale acestuia, precum fidelitatea faţă de evanghelie, dar şi diferite activităţi ale acestuia. Mărturiile aparţin unor persoane înaintate în vârstă, care încă îşi mai aduc aminte de „glasul părintesc, blând cu care îi sfătuia pe toţi copiii să înveţe catehismul”, majoritatea date de consătenii acestuia, din Săbăoani.
Următoarele părţi conţin diferite documente şi scrisori scrise de episcopul Mihai Robu, după cum urmează: „Scrisori pastorale” (partea a II-a), „Scrisori circulare” (partea a III-a), „Rapoarte de activitate către Sfântul Scaun” (partea a IV-a), „Corespondenţă” (partea a V-a).
Ultima parte este o anexă care cuprinde câteva fotografii cu episcopul Mihai Robu, precum şi raportul acestuia, în limba latină, despre starea Diecezei de Iaşi, redactat cu ocazia vizitei „Ad limina”, la Roma.
Această carte este o mărturie a interesului tot mai mare faţă de trecutul Diecezei de Iaşi, în conformitate cu îndemnurile Sfintei Scripturi: „Amintiţi-vă de conducătorii voştri, care v-au învăţat cuvântul lui Dumnezeu, şi, meditând împlinirea vieţii lor, imitaţi credinţa lor” (Evr 13,7).
Fiind rodul unei cercetări, volumul se adresează în mod special, dar nu exclusiv, celor care întreprind unele activităţi de studiu ştiinţific, dar este indicată şi celor care vor să urmeze cuvintele din Scrisoarea către Evrei redate mai sus.
Cosmin Cimpoeşu
Iosif Tamaş – Fabian Doboş, editori, Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înfiinţarea Episcopiei de Iaşi (1884) până în prezent. Vol. II. Episcopul Mihai Robu, Iaşi 2011, 364 p., 17×24, ISBN 978-606-578-016-3, 25 lei.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro