Duhul Sfânt, Marele Crainic al noii evanghelizări

Eduard Ferent, Duhul Sfânt, Marele Crainic al noii evanghelizări, Iași 2006, 378 p., 17×24, ISBN: 973-8474-74-4, 25 RON.

  Înca de la începutul Sinodului Diecezei de Iasi (8.12.2001), Biserica din Moldova si-a propus sa aprofundeze magisteriul Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965) în vederea formarii unei constiinte crestine mai profunde despre credinta Bisericii si a îmbunatatirii vietii crestine. În general, cartea contine o adâncire a doctrinei sale sanatoase, cu scopul formarii constiintei poporului lui Dumnezeu, care peregrineaza în credinta pe aceste meleaguri. În special, acest studiu este dedicat misterului Duhului Sfânt, adevar asupra caruia a staruit Conciliul al II-lea din Vatican. De fapt, este imposibil sa-l cunoastem si sa vorbim despre Cristos, fara harul Duhului Sfânt, si despre Duhul însusi, fara ,,mediatia sa”.

   Cartea prezinta unele aspecte ale învataturii Bisericii despre Duhul Sfânt, facând apel mai întâi la eminenta doctrina prezentata de sfântul Vasile cel Mare (329-379), în tratatul sau despre Duhul Sfânt. Sfântului Vasile îi datoram una dintre cele mai profunde învataturi despre Duhul Sfânt. Prin faptul ca episcopul de Cezareea preia doctrina sfântului Atanasiu (295-373) despre Duhul Sfânt, ca, de altfel, si Didim cel Orb (313-398), iar dupa spusele sfântului Ieronim (331-419), Ambroziu de Milano (337-397), la rândul sau, îl urmeaza pe Didim cel Orb, alegerea tratatului despre Duhul Sfânt al sfântului Vasile este mai mult decât justificata. Studiul prezinta unele texte preluate din editia critica franceza si, uneori, din traducerea româneasca a tratatului. De asemenea, prezinta doctrina Conciliului al II-lea din Vatican despre Duhul Sfânt, un adevarat tezaur de pneumatologie.

   Acest studiu vrea sa fie o noua marturie despre Duhul Tatalui si al Fiului, Dumnezeu. Recunoscându-l, conform credintei baptismale, un singur Dumnezeu, deofiinta cu Tatal si cu Fiul, îi aducem si adoratia pe care o datoram Treimii preafericite si mântuitoare. Redescoperirea actualitatii vii a Duhului Sfânt ar trebui sa devina semnul unei mari sperante, pentru ca se contureaza acum o cuprinzatoare convergenta a Bisericilor crestine în jurul Duhului Sfânt, focar de întâlnire atât pe planul spiritual si doctrinal, cât si pe cel ecumenic. Ecumenismul este în întregime lucrarea Duhului Sfânt, Duhul adevarului si al iubirii, activ în inimile crestinilor, Cel care îi uneste în iubire si îi recreeaza în adevar pe toti crestinii. De aceea studiul este focalizat, printre altele, pe înlesnirea lucrarii de refacere a unitatii tuturor crestinilor.

E. Ferent

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro