Biserică, ce simți despre taina ființei tale?
Eduard Ferent, Biserică, ce simți despre taina ființei tale?, Iași 2004, 376p., 17×24, ISBN: 973-8474-51-5, 20 RON.
În lucrarea Biserica, ce simti despre taina fiintei tale?, parintele E. Ferent îsi propune sa preia si sa asimileze „doctrina sacra a Conciliului al II-lea din Vatican si magisteriul Sfântului Parinte Ioan Paul al II-lea, continut în cele douasprezece discursuri tinute de Sanctitatea sa cu ocazia vizitei apostolice pastorale pe care a facut-o în România între 7-9 mai 1999, în vederea unei reînnoite si mai adânci aprofundari a învataturii Bisericii si a unei noi formari a constiintelor noastre”. Acest lucru este bine exprimat în cuvintele pe care Sinodul Diecezan din Iasi le-a avut drept motto: Duc in altum!
Sub acest îndemn, parintele Ferent întelege, în primul rând, o patrundere mai adânca a tezaurului credintei apostolice, o cunoastere si întelegere a Bisericii în vederea unei transformari interioare pozitive a comportamentelor si atitudinilor noastre umane. Dinamismul acestei actiuni, însa, trebuie încadrat în contextul actual al noii evanghelizari pe care Biserica locala încearca sa si-o aproprieze si s-o traiasca.
Evanghelizarea nu trebuie înteleasa reductiv, ca o re-proclamare a adevarului ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu si Rascumparatorul omenirii. Ea înseamna trairea realitatii ce rezulta din interactiunea acestui mister al credintei cu propria noastra viata, înseamna „a lucra fara odihna pentru a-l îmbogati pe om cu Cristos si în Cristos”. Acest proces amplu, Biserica îl realizeaza mai întâi cu ea însasi, în interiorul ei, „printr-o noua convertire si reînnoire a vietii”.
Temele principale care sunt abordate în cuprinsul cartii au în vedere, asadar, contextul eclezial al noii evanghelizari, raspunsul la întrebarea cine este Biserica locala de Iasi. Sunt relevate, de asemenea, rolul si pozitia privilegiata a sfintei Fecioare în trairea crestina, ea fiind calificata drept: „Steaua mistica a evanghelizarii, icoana escatologica si model al Bisericii noastre locale”.
Alte sapte capitole ale cartii sunt dedicate celebrarii sacrificiului euharistic, având în vedere si faptul ca acest an bisericesc a fost dedicat Euharistiei. Mai departe, sunt abordate toate adevarurile continute în Simbolul credintei, cu un accent deosebit pe misterul Treimii mântuitoare, careia îi sunt dedicate trei capitole. Alte doua capitole sunt dedicate angajarii sociale a laicilor în lumea contemporana, înteleasa în lumina documentelor Bisericii, în a special enciclicei Rerum novarum a papei Leon al XIII-lea. Tinând cont ca multe dintre aceste reflectii au fost propuse seminaristilor în procesul lor de formare, trei capitole sunt dedicate pentru stimularea fidelitatii lor fata de „darul eminent al vocatiei”. Recunoscând valoarea unor modele de imitat în acest drum de aprofundare doctrinara, parintele îl propune pe actualul pontif ca „model si crainic” al misterului lui Cristos în lumea contemporana si îi dedica capitolul al XXI-lea din aceasta lucrare. Totusi, sfânta Fecioara Maria este un model „eminent sub toate aspectele”. Însemnatatea ei profunda este recunoscuta din faptul ca întreaga desfasurare a lucrarilor sinodale a fost pusa sub ocrotirea ei.
Lectura acestor pagini ofera, mai întâi, constientizarea clara a identitatii ecleziale a Bisericii noastre locale, în acest moment al istoriei sale, si invita la o traire a valorilor crestine în contextul social actual.
C. Diac
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro