Evanghelia în viaţa copiilor – omilii pentru Anul A

Stanislau J. Klimek, Evanghelia în viaţa copiilor – omilii pentru Anul A, Iaşi 2013, p. 337, 14×20, ISBN 978-606-578-119-1, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Evanghelia în viaţa copiilor. Omilii pentru Anul A, scrisă de preotul polonez Stanislau J. Klimek și tradusă în limba română de Andrei Adam Motyka. Cartea apare în colecţia Omiletică, formatul 14×20, are 338 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei.

Limbajul nostru, experienţele noastre vor fi mereu nepotrivite pentru a vorbi despre Dumnezeu. Totuşi, pentru a putea vorbi despre Dumnezeu oamenilor în modul cel mai potrivit trebuie să plecăm întotdeauna de la Biblie. Și aceasta cu atât mai mult în cazul copiilor. Ei pot recepţiona mesajul lui Dumnezeu mai uşor cu ajutorul unor imagini sau povestioare. Este metoda pe care a folosit-o şi Isus în faţa celor care-l ascultau: le vorbea în parabole pentru a se face înţeles.

Evanghelia în viața copiilor, așa cum se intitulează cartea recent apărută la Editura Sapientia, este o culegere de omilii scrise de preotul polonez Stanislau J. Klimek și traduse în limba română de Andrei Adam-Motyka. Ea s-a născut dintr-o experienţă pastorală personală a autorului, după cum mărturisește el însuși în Introducere: „O singură dată am avut prilejul să predau copiilor religia. Aceasta se întâmpla cu vreo patruzeci de ani în urmă când, în calitate de student la teologie, am pregătit un grup de copii la prima sfântă Împărtăşanie şi nu a fost deloc, recunosc, aşa cum mi-aş fi dorit. La baza acestei culegeri se află o îndelungată muncă desfăşurată în bibliotecă. La început, am intenţionat să public numai o culegere de însemnări utile în pregătirea predicilor pentru copii. Mai apoi, mi-a venit ideea de a elabora materialul adunat, prezentându-l sub forma unor predici gata făcute. Dacă am reuşit sau nu, vor aprecia confraţii mei preoţi”.

În această carte, autorul şi-a dorit să prezinte un material conţinând mai mult gânduri ilustrative decât noţiuni de exegeză, dogmatică etc. În acest sens, în Introducere sunt prezentate câteva riscuri cu privire la folosirea pildelor într-o omilie. Un mare risc, alături de plictiseală, ar fi îndepărtarea ideii de tema fundamentală şi pierderea încărcăturii doctrinare, gândirea copilului fiind atrasă de frumuseţea povestirii.

Deşi multe sunt pildele ce pot fi asociate cu uşurinţă unui text biblic, autorului îi este teamă că nu întotdeauna a reuşit să le aleagă pe cele mai potrivite, care să fie strâns legate de respectivul fragment din Evanghelie. Acest lucru se va observa îndeosebi în acele omilii în care a folosit două sau chiar mai multe pilde. Multitudinea imaginilor şi acţiunilor distruge unicitatea experienţei şi distrage atenţia. A căutat aproape întotdeauna să se limiteze la comentarea Evangheliei şi rareori a făcut referinţă la primele două lecturi. În selectarea materialului şi în temele abordate, a căutat să folosescă un ton corect, vesel şi chiar glumeţ, evitând elementele fanteziste, sentimentaliste, ameninţările, pedepsele ori descrierea atrocităţilor (iadul). Cea mai mare parte a predicilor se adresează copiilor peste 10 ani.

Ceea ce scria cardinalul Albino Luciani, cel care avea să devină Papa Ioan Paul I, cu privire la misiunea cateheţilor se potriveşte foarte bine şi predicatorilor: „Pe când eram încă preot, mi se spunea că textul este numai un reazem, un imbold, nu un fotoliu confortabil în care învăţăceii să se instaleze comod”. De aceea, această culegere de texte al preotului Stanislau J. Klimek, care îşi propune să îmbine într-un mod armonios partea doctrinară ce este transmisă de textul biblic propus de Biserică şi paralela realizată prin expunerea unei povestioare, voieşte să vină în ajutorul predicatorilor, care deseori se confruntă cu unele dificultăţi în ilustrarea cât mai corectă şi mai atractivă a textului biblic proclamat, în special copiilor.

Ştefan Tamaş

 

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro