Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chişinău şi a Diecezei de Iaşi
Petru Ciobanu, Dănuţ Doboş, Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chişinău şi a Diecezei de Iaşi, Iași 2022, 372 p., 17×24, ISBN 978-606-578-480-2, 40 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chişinău şi a Diecezei de Iaşi, scrisă de pr. dr. Petru Ciobanu și dr. Dănuţ Doboș. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 17×24, are 372 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.
„Să-i lăudăm pe bărbaţii vestiţi şi pe părinţii noştri după generaţii!” (Sir 44,1) Cu aceste cuvinte îşi începe elogiul strămoşilor înţeleptul Ben Sirah, oferind cititorilor şi cinstitorilor adevăratului Dumnezeu numeroase modele de fidelitate faţă de Cel Preaînalt. Exemplul său a fost urmat, după ani şi ani, de autorul Scrisorii către Evrei, care descrie credinţa lui Abraham, Moise şi altor eroi (cf. Evr 11,8-40), culminând cu lui Isus Cristos, pe care-l numeşte „începutul şi desăvârşirea credinţei” (Evr 12,2). Şi nu cred că în zadar anume acest verset din Sfânta Scriptură a fost ales pentru a reprezenta spiritul acestei cărţi.
Este un fapt indubitabil că avem nevoie de exemple pentru a-i rămâne fideli lui Cristos. Dar unde să le găsim? În paginile Sfintei Scripturi, ar fi primul dintre răspunsuri, dar şi în istoria bimilenară a Bisericii, care abundă în eroi ai credinţei care, vorba psalmistului, „îşi au ochii îndreptaţi spre Domnul Dumnezeul nostru” (cf. Ps 123,2). Cohorta de apostoli, martiri, mărturisitori, păstori, fecioare, bărbaţi şi femei sfinte, care au mers înaintea noastră, bătătorind calea spre veşnicie, ne vorbeşte şi azi, încredinţându-ne că a-l urma pe Domnul este cel mai frumos lucru pe acest pământ, chiar dacă deseori multe sunt împotrivirile şi piedicile.
Dar nu doar cufundând-ne în negura timpului sau trecând mări şi ţări găsim astfel de modele sau – pentru a apela la titlul acestei cărţi – figuri ilustre care să ne îndrepte ochii credinţei spre Dumnezeu. Le avem atât de aproape de noi, şi ca timp, şi ca spaţiu, chiar în această „Grădină a Maicii Domnului”. Şi sunt bucuros că cei doi autori – pr. dr. Petru Ciobanu şi dr. Dănuţ Doboş – vin cu această nouă apariţie editorială, pentru a ne face cunoştinţă mai îndeaproape cu atâtea figuri ilustre ale Bisericilor locale de Chişinău şi Iaşi, al căror rol în transmiterea şi păstrarea credinţei este indiscutabil. Şi dacă astăzi ne bucurăm de libertatea de a ne face semnul mântuitor al crucii, de a ne ruga fără frica de a fi persecutaţi, de a ne îndrepta paşii spre biserică fără teama de a fi luaţi pe sus şi duşi către o destinaţie necunoscută, se datorează în mare parte acestor oameni care au trudit spre slava lui Dumnezeu şi binele Bisericii, chiar dacă, de multe ori, au avut de înfruntat vânturi potrivnice.
Lucrarea de faţă, care adună rodul muncii prezentat timp de aproape două decenii în paginile revistei Lumina creştinului, cu titlul elocvent: Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chişinău şi a Diecezei de Iaşi, reprezintă o frumoasă continuare a colaborării dintre cei doi corifei ai trecutului din cele două Biserici locale. După Biserica şi şcoala: din istoria învăţământului catolic în România (Iaşi 2020), Fericitul Anton Durcovici: floare aleasă în Grădina Maicii Domnului (Iaşi 2020), şi cele trei volume din Biserica şi istoria, apărute în anul 2021 (vol. I: Rezistenţa prin credinţă, vol. II: Oameni care au făcut istorie, vol. III: Itinerare istorice şi culturale), avem acum în faţa ochilor această nouă carte căreia i se potrivesc bine cuvintele din Cartea lui Ben Sirah, citate la începutul acestui Cuvânt înainte.
Însă ar fi prea restrâns să spun că lucrarea este rodul colaborării doar dintre cei doi autori. Este mai mult de atât, fiind şi rodul legăturii dintre Bisericile din cele două Moldove de pe malurile Prutului, unite prin comuniunea de credinţă, istorie, limbă, ca şi prin sprijinul constant oferit tinerii Dieceze de Chişinău de Dieceza de Iaşi, mai ales prin preoţii şi persoanele consacrate dintre Prut şi Carpaţi care au slujit şi mai slujesc poporul lui Dumnezeu din Republica Moldova. Merită menţionat în acest sens şi faptul că însuşi pr. dr. Petru Ciobanu, coautor al lucrării de faţă, a fost cultivat în Seminarul „Sfântul Iosif” din Iaşi, chiar dacă formarea de istoric a primit-o aici, la Chişinău.
Dar revenind la „Figurile ilustre”, răsfoind cartea, m-am întâlnit cu atâtea persoane din trecutul mai îndepărtat sau mai recent al celor două dieceze, unele dintre care am avut posibilitatea să le cunosc personal şi chiar să colaborez cu ele, fapt care mă bucură enorm şi, în calitatea mea de păstor al Diecezei de Chişinău, le sunt recunoscător autorilor că şi personalităţi basarabene, născute sau care au activat aici, au fost incluse în lunga listă de chipuri cu care am avut plăcerea să mă întâlnesc răsfoind paginile acestei cărţi. Dar mulţumirea mea o exprim şi pentru numeroasele figuri ilustre din Dieceza de Iaşi, dieceza mea natală, în care m-am născut, am crescut făcând primii paşi pe drumul credinţei şi care m-a format ca preot şi care am rămas atât de ataşat chiar şi după mai mult de treizeci de ani de păstorire în Republica Moldova.
Da, sunt „Oameni cari au fost” – ca să folosesc titlul unei cărţi a marelui istoric Nicolae Iorga –, oameni din trecut, dar care au multe a le spune oamenilor care trăiesc în prezent, creştinilor de astăzi, cei cărora le-a fost încredinţat stindardul credinţei pentru a-l transmite generaţiilor următoare. Şi avem nu doar multe de ascultat de la aceşti vrednici înaintaşi ai noştri în ale credinţei, dar şi multe de învăţat de la aceste figuri ilustre! De aceea, consider acest răboj al istoriei noastre nu doar ca un elogiu adus strămoşilor, ci şi ca un manual din care avem a învăţa fidelitatea faţă de Mântuitorul nostru.
† Anton Coşa
Episcop de Chişinău
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro