Finding God in the Soviet gulag’s obscurity: Walter Ciszek SJ, between clinical depression and „Dark Night”
Cristian Bîrnat, Finding God in the Soviet gulag’s obscurity: Walter Ciszek SJ, between clinical depression and „Dark Night”, Iași 2024, 82 p., 14×20, ISBN 978-606-578-575-5, 15 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Finding God in the Soviet gulag’s obscurity: Walter Ciszek SJ, between clinical depression and „Dark Night”, scrisă de pr. drd. Cristian Bîrnat. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, în formatul 14×20, are 82 şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.
„Ieşi din ţara ta şi din neamul tău şi din casa tatălui tău spre ţara pe care ţi-o voi arăta!” (Gen 12,1). Cu aproximativ patruzeci de secole în urmă, așa a început o călătorie care a străbătut istoria. Pelerinul care a întreprins acea călătorie capitală a fost Abraham, numit astăzi strămoș fizic și patriarh al credinței. Din acel moment, un număr foarte mare de pelerini s-au alăturat acestei căi, cu dorința în suflet de a împlini voia lui Dumnezeu. La începutul Noului Testament, Isus, pelerinul pelerinilor, a venit în lumea noastră pentru a ne arăta calea spre împărăția cerurilor, a cărei sămânță este așezată în sufletul nostru și „inima noastră este neliniștită până ce se odihnește în tine, Doamne” (sfântul Augustin). Astfel, viața unui creștin este și trebuie să devină o călătorie spirituală spre unirea cu Dumnezeu.
Această cale a credinței nu este întotdeauna ușoară sau plată. Dimpotrivă, pelerinul întâlnește pe ea multe obstacole, momente de criză, din interior sau din exterior. Aceste momente de criză, paradoxal necesare, au fost numite în multe feluri de-a lungul secolelor. Sfântul Ioan al Crucii folosea termenul de „noapte întunecată” ca experiență de purificare a sufletului pentru a-l primi pe Dumnezeu și pentru a aprofunda relația cu el.
Uneori, aceste momente de criză pot atinge culmi abisale, iar alteori pot chiar împiedica individul să meargă mai departe. Se poate întâmpla ca individul să nu poată depăși astfel de perioade dificile fără ajutor. Uneori ajutorul spiritual poate fi suficient, alteori nu, fiind nevoie de intervenție medicală, psihologică sau chiar psihiatrică. Acesta este și cazul depresiei, o tulburare care necesită un tratament adecvat.
În această lucrare, intenția noastră este de a face o comparație între depresia clinică și experiența nopții întunecate a sufletului. Metoda utilizată este analiza conceptelor și aplicarea lor în viața și activitatea unui preot iezuit care a supraviețuit torturii fizice și psihice din gulagul sovietic.
Studiul este împărțit în două secțiuni: prezentarea termenilor și o analiză teoretică comparativă a acestora, în prima parte, pentru ca, în partea a doua, după prezentarea vieții și persecuțiilor îndurate de preotul Walter Ciszek, să se vadă care dintre cele două concepte ar caracteriza mai bine perioada dificilă traversată de acest cleric. Ciszek a fost un preot iezuit american de origine poloneză care a fost însărcinat cu activități misionare catolice clandestine în Uniunea Sovietică între 1939 și 1963, arestat și acuzat de spionaj pentru Vatican. În prezent, este în curs procesul său de beatificare.
Pr. drd. Cristian Bîrnat
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro