Florin Spătariu, Coruri mixte pentru Liturghia catolică, vol. II

Florin Spătariu, Coruri mixte pentru Liturghia catolică, vol. II, Iași 2010, 20×29, 15 RON.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Coruri mixte pentru Liturghia catolică. Compoziţii şi armonizări, vol. II, scrisă de Pr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească”, în formatul 20×29, are 86 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 15 lei.

 

Având ca punct de pornire dorinţa de a oferi corurilor din bisericile catolice locale un material muzical polifonic, propun cel de-al II-lea volum, după primul apărut în anul 2007. Volumul de faţă conţine, la fel ca şi primul, compoziţii şi armonizări, unele fără acompaniament, într-o manieră mai simplă, altele cu acompaniament de orgă şi într-o manieră mai puţin convenţională din punct de vedere armonic.

Textele care stau la baza lucrărilor sunt luate din literatura sacră a Bisericii Catolice şi cea biblică, fiind expuse în limbile română, latină şi germană. În realizarea sonorităţilor muzicale corale m-am ghidat după cuvintele lui George Enescu referitoare la muzică, care spunea că „menirea sfântă a muzicii este de a stinge urile, de a potoli patimile şi de a apropia inimile într-o caldă înfrăţire”.

Când şi unde s-au născut lucrările din acest volum? Ele s-au născut din dorinţa şi seriozitatea cu care membrii Corului Catedralei Romano-catolice din Iaşi se dedică artei muzicii sacre, trecând apoi prin laboratorul muzical al acestuia. Depăşită etapa apariţiei şi transformării materialului muzical, ne-am gândit să oferim şi altora din munca noastră, nu numai prin intermediul muzicii ascultate pe viu în fiecare duminică în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11, ci şi pe calea scrisului muzical.

Cum ar arăta oare muzica dacă nu ar fi dăruită celorlalţi? Înainte de toate cred că ea este oferită de Creator acelora care din fire sunt înclinaţi să împartă cu ceilalţi darurile cu care sunt înzestraţi. Or, a te bucura de darurile unei arte atât de minunate, aşa cum este muzica, înseamnă să fii mai bogat decât mulţi care au cheia vistieriilor acestei lumi. De aceea, a oferi celorlalţi o muzică prin care să fie ajutaţi să se deschidă spre frumos şi să-l descopere pe Cel care este autorul frumuseţii este, pe lângă alte împliniri, un semn sigur al credinţei în frumuseţea artei, în Dumnezeu şi în facerea de bine prin artă.

Pr. Florin Spătariu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro