Fotografii – „Să mergem împreună!”: Papa Francisc la Iaşi, 1 iunie 2019
Adrian Cuba, Fotografii – „Să mergem împreună!”: Papa Francisc la Iaşi, 1 iunie 2019, Iași 2019, 140 p., 22×28, ISBN 978-606-578-386-7.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea „Să mergem împreună!”: Papa Francisc la Iaşi, 1 iunie 2019. Fotografii. Volumul, coordonat de ÎPS Aurel Percă, oferă cititorului o retrospectivă a vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la Iași, 1 iunie 2019, pe baza fotografiilor realizate cu multă măiestrie de dl Adrian Cuba, fotograf oficial în timpul vizitei, și organizate grafic după proiectul dnei prof. Ligia-Magda Sficlea. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 22×28, are 140 pagini color şi va putea fi procurată în curând de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara.
„Deosebit de intensă şi sărbătorească a fost întâlnirea cu tinerii şi familiile ţinută la Iaşi, vechi oraş şi important centru cultural, răscruce între Occident şi Orient. Un loc care invită să deschidem drumuri pe care să mergem împreună, în bogăţia diversităţilor, într-o libertate care nu taie rădăcinile, ci extrage din ele în mod creativ. Şi această întâlnire a avut caracter marian şi s-a încheiat cu încredinţarea tinerilor şi familiilor Sfintei Născătoare de Dumnezeu”.
Această declaraţie a Sfântului Părinte Papa Francisc despre şederea sa de câteva ore la Iaşi în după-amiaza zilei de 1 iunie 2019, ne face să ne gândim că s-a simţit foarte bine şi că a avut parte de o experienţă fericită, aşa cum de altfel rezultă din diferite impresii împărtăşite persoanelor care au fost în anturajul său, în timpul acestui moment istoric: un popas minunat, într-o parte a „grădinii Maicii Domnului”.
Imaginile din prezentul album surprind imaginea unui Papă care a descoperit o lume deosebit de primitoare, de la copii până la adulţi, de la bolnavi până la oamenii „curioşi” veniţi la Iaşi pentru a vedea pentru prima oară în istoria oraşului pe urmaşul Sfântului Petru la cârma Bisericii. Se afirmă că „o fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte”: dacă am vrea să facem un comentariu la fiecare fotografie din prezentul album suntem îndreptăţiţi să spunem că este adevărat ceea ce spune acest dicton. Dacă privim cu atenţie diferitele momente surprinse cu multă măiestrie de fotograful ieşean Adrian Cuba, fiecare imagine spune mai mult decât ceea ce arată sau a putut surprinde ochiul emoţionant al fiecărui participant la binecuvântata întâlnire cu Papa Bergolio la Iaşi.
Papa Francisc, ca de altfel şi predecesorii săi, surprinși în milioane de ipostaze de către fotografi, transmite un mesaj fiecărui participant la marile evenimente, nu numai celor din Iași, ci şi tuturor românilor care au avut fericirea să-l vadă „în carne şi oase”: atitudinea de reculegere profundă în rugăciune, bucuria de a strânge sutele de mâini ale bolnavilor şi persoanelor cu dizabilități prezente în Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iaşi sau entuziasmul de care s-a lăsat contaminat pe parcursul drumului spre Piaţa Palatului Culturii, întâlnirea cu tinerii şi familiile prezente la loc vizibil în piaţă, care a caracterizat apoi lungul şi frumosul discurs al Papei presărat cu intervenţii spontane dictate de ceea ce a putut să vadă, apar foarte frumos ilustrate în acest album.
Jurnalistul Maurizio Fontana de la cotidianul oficial al Vaticanului, L’Osservatore Romano, nu a putut să-şi ascundă emoţia despre ceea ce a văzut la Iaşi: „O călătorie densă, cu atâtea întâlniri şi evenimente importante din multe puncte de vedere, a Papei în România, dar momentul cel mai intens, care m-a emoţionat până la lacrimi, a fost în timpul întâlnirii cu familiile la Iaşi în după-amiaza zilei de 1 iunie. Şi în primul rând mărturia acestei familii numeroase, formată din trei generaţii, care l-a mişcat profund pe Papa Francisc, care într-un gest de înaltă gingăşie şi preţuire faţă de familie, a sărutat mâinile celor doi «soţi-bunici», o imagine densă de gingăşie şi frumuseţe deosebită scăldată de lacrimi de fericire pentru acel dar minunat reprezentat de o viaţă dusă împreună în fidelitate şi rodnicie în familie”.
O altă mărturie a jurnalistului despre imaginea care a făcut înconjurul lumii şi a rămas adânc întipărită în inima Suveranului Pontif şi care este ilustrată în mod minunat de arta fotografică: în timp ce Papa se îndrepta cu papamobilul spre locul întâlnirii cu tinerii şi familiile Diecezei de Iaşi, printre steagurile multicolore ale României şi ale Vaticanului şi în unduitul zecilor de mii de braţe ridicate, deodată privirea sa se încrucișează cu cea a unei bătrâne care își arată cu zâmbetul pe buze şi plină de orgoliu sfânt nepoţelul: „Este o clipă, numai o clipă, dar îl emoţionează pe Francisc care rămâne impresionat de acel «zâmbet de complicitate» în care se regăseşte sintetizat unul din conceptele cele mai scumpe lui: acea punte între generaţii, acea legătură preţioasă între rădăcini şi viitor care dă speranţă omenirii şi pentru care «bunicii visează când nepoţii merg înainte, şi nepoţii au curaj când îşi ancorează rădăcinile în bunici»: o faţă a unei bunici ca simbol al întâlnirii cu tinerii: poate să pară un contrasens, pentru noi, dar nu pentru Papa Francisc”.
Oricât am alege cuvintele cele mai semnificative şi frumoase, nu putem descrie măreţia acestor clipe decât contemplând imaginile din acest album, care, într-adevăr, spun mult mai mult decât o mie de cuvinte. Ce să mai spunem despre personalitatea Papei desprinsă din fotografiile selectate pentru acest album, care se suprapun cu milioanele de fotografii de pe toate meridianele pământului care au imortalizat vizitele sale.
Papa Francisc, o personalitate sobră, simplă, dar şi complexă, fascinantă şi serioasă, care vorbeşte şi cu inima atunci când este nevoie, a ştiut parcă să „coboare” la nivelul fiecărei persoane prezentă la binecuvântata întâlnire de la Iaşi. Cine şi-ar fi închipuit că ziua de 1 iunie 2019, care a debutat cu nori groşi pe cer şi cu o ploaie însoţită de grindină, cu câteva ore înainte de sosirea papei la Iaşi, avea să se transforme în cea mai frumoasă zi, nu numai a oraşului, ci şi a întregii Dieceze care a adunat peste 100.000 de participanţi. O zi memorabilă! O zi istorică, la care nimeni nu a visat vreodată, şi totuşi a fost o realitate care cu greu se va uita.
Nici chiar Papa, la distanţă de câteva luni de la memorabila sa prezenţă la Iaşi, nu a uitat momentul întâlnirii cu mulţimea de credincioşi, catolici, ortodocşi sau de alte confesiuni, îndemnându-i „să meargă împreună” pe calea unităţii şi a dragostei creştine.
Vizita Papei Francisc la Iaşi: un eveniment istoric; pentru prima oară un Suveran Pontif a pus piciorul pe plaiurile Moldovei, la Iaşi, unul dintre oraşele cele mai vechi ale României, centrul politic, economic şi cultural cel mai important al acestei provincii.
Dacă am încerca să facem o sinteză a imaginilor oferite de mâna maestră a fotografului care a avut şansa unică să facă parte din suita Papei la Iaşi, am putea să o formulăm în următoarele cuvinte: „bucurie, pace, iubire, speranţă”, o lume venită la Iaşi pentru a sta aproape de Papa, primit şi însoţit în rugăciune de mulţimea de credincioşi, am putea spune Biserica prezentă la Iaşi, care a venit de la mic la mare să-şi întâlnească Părintele.
Cu siguranţă, peste ani, acest album fotografic ne va ajuta să retrăim momentele memorabile ale prezenţei Papei Francisc la Iaşi. Şi credem că ele ne vor ajuta să nu uităm prea curând tot ceea ce ne-a oferit Papa, nu numai la Iaşi, ci în tot timpul călătoriei în ţara noastră.
Mulţumirea noastră se îndreaptă spre fotograful care ne-a pus la dispoziţie fotografiile, domnul Adrian Cuba, precum şi spre cei care au realizat montajul atât de minunat, pentru ca să retrăim în orice clipă cu mândrie importanţa unei vizite, cum spunea cineva dintre cei prezenţi la Iaşi, „dacă Papa a ajuns până aici (la Iaşi) pentru noi, asta înseamnă că orice persoană este importantă”.
Episcop auxiliar Aurel PERCĂ
Coordonatorul Comisiei de pregătire a vizitei papale la Iaşi
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro