Il potenziamento umano e l’uomo del futuro
Andrei-Claudiu Hrişman, Il potenziamento umano e l’uomo del futuro, Iaşi 2013, 324 p., 17×24, ISBN 978-606-578-097-2, 25 lei.
Una dintre marile provocări ale omului din toate timpurile a fost aceea de a afla tot mai mult despre sine, căutând să se întreacă pe sine însuşi, şi astfel suntem martorii de peste generaţii a naşterii şi evoluţiei civilizaţiilor. Situaţia e diferită pentru omul contemporan, pentru care totul pare să se raporteze la calitate. Mai mult, omul mileniului al III-lea caută să fie un „om de calitate”, chiar dacă nu ştie cu claritate ce înseamnă „om de calitate”. Aceasta este cu atât mai adevărat, cu cât omul nu poate fi redus doar la corporalitate, ci reprezintă o unire dintre trup şi suflet. De aici rezultă că, deşi e posibil a oferi anumite standarde pentru a evalua anumite aspecte ale fiinţei umane, ele nu pot totuşi oferi o judecată axiologică asupra persoanei umane.
Rapida dezvoltare a medicinii, suprapusă peste spiritul secularizat şi dorinţa de perfecţiune a omului contemporan, au făcut tot mai actuală tema îmbunătățirii organismului uman, temă care constituie subiectul cărţii pe care Editura „Sapientia” o prezintă acum cititorilor.
Cartea, care reprezintă teza de doctorat susţinută de Andrei-Claudiu Hrişman la Facultatea de Bioetică din cadrul Ateneului Pontifical Regina Angelorum, debutează cu o Introducere a autorului, în care sunt trasate liniile directoare şi schema lucrării. Studiul continuă cu analizarea aprofundată a tematicii, structurată în trei părţi, împărţite, la rândul lor, în nouă capitole. Partea I, Antropologia, medicina e tecnologia, analizează conceptul de corporalitate, prezentând mai întâi antropologia trupului uman (capitolul I), medicina şi fiinţa umană (capitolul al II-lea), tehnica, biotehnologiile şi fiinţa umană (capitolul III). Necesitatea acestei părţi reiese din faptul că percepţia noastră despre trupul uman joacă un rol fundamental în diversele poziţii faţă de îmbunătățirea organismului uman.
Partea a II-a, Le tecnologie del potenziamento umano, după o prezentare generală a ceea ce este îmbunătățirea organismului uman (capitolul al IV-lea), identifică scopurile medicinii pentru a indica diferenţa dintre terapie şi îmbunătățirea organismului uman, ţinând mereu cont de faptul că medicina şi tehnologia trebuie să colaboreze la binele integral al persoanei umane. Concret, în capitolul al V-lea autorul prezintă îmbunătățirea organismului uman cu două aspecte: chirurgia estetică şi implanturile, pentru ca în capitolul al VI-lea să treacă la consolidarea minţii, iar în capitolul al VII-lea să vorbească despre modalitatea obţinerii unui „copil dorit” cu toate implicaţiile sale etice şi sociale.
Partea a III-a, Implicazione etiche, prezintă evaluarea morală a îmbunătățirii organismului uman (capitolul al VIII-lea) şi legătura dintre îmbunătățirea organismului uman şi omul viitorului (capitolul al IX-lea), fiind trecute în revistă diversele poziţii cu privire la îmbunătățirea organismului uman, cu descrierea curentelor „transumanism” şi „postumanism”, ambele teorii favorabile folosirii tehnologilor pentru depăşirea limitelor actuale ale persoanei umane.
După Concluzii la întreaga temă tratată, este inserată o vastă bibliografie, care confirmă seriozitatea cu care autorul s-a aplecat asupra temei studiate.
Lucrarea de faţă, prin subiectul analizat temeinic, reprezintă o mare provocare pentru omul contemporan, de aceea o recomandăm tuturor acelora care doresc să înţeleagă principiile bioetice ale îmbunătățirii organismului uman, mai ales că despre acestea se vorbeşte tot mai mult, nemaifiind vorba de science fiction, ci de o realitate tot mai prezentă.
Petru Ciobanu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro