Inspirația și adevărul Sfintei Scripturi. Cuvântul care vine de la Dumnezeu și vorbește despre Dumnezeu pentru a mântui lumea

Comisia Biblică Pontificală, Inspirația și adevărul Sfintei Scripturi. Cuvântul care vine de la Dumnezeu și vorbește despre Dumnezeu pentru a mântui lumea, Iași 2015, 14×20, 120 p., ISBN 978-606-578-208-2, 15 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut documentul redactat de Comisia Biblică Pontificală, cu titlul: Inspirația și adevărul Sfintei Scripturi. Cuvântul care vine de la Dumnezeu și vorbește despre Dumnezeu pentru a mântui lumea. Documentul a fost tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecţia „Magisterium”, formatul 14×20, are 220 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.

 

Comisia Pontificală Biblică a publicat, în 2014, acest document referitor la adevărul și inspirația Sfintei Scripturi, cu scopul de a trasa linii actualizate de abordare atât a acestor chestiuni esențiale referitoare la Biblie, cât și la modul de asumare a cuvântului lui Dumnezeu într-o societate provocată de amploarea științelor exacte și de noile date ale antropologiei și istoriei.

Descoperirile făcute în ultima perioadă a diferitelor texte, ba chiar a tradițiilor textuale biblice, unde se pot vedea diferențe remarcabile față de textul clasic al Bibliei folosit pentru mult timp în Europa, și nu numai, au declanșat o multitudine de studii și precizări necesare legate de Sfânta Scriptură. Așa se face că aceste descoperiri și studiile declanșate de ele, precum și progresul foarte mare realizat de științele exacte și de cele ale antropologiei și istoriei au cerut ca Biserica să se exprime în legătură cu unele lucruri esențiale ale credinței ei biblice atinse sau chiar puternic zdruncinate de materiile laice. Și unele dintre aceste probleme țin de esența, de fundamentul Bibliei înseși. Este vorba de caracterul inspirat și de adevărul Sfintei Scripturi, concepte clasice atât în teologia propriu-zisă, cât și în viața oamenilor care au ales să creadă în Biblie, oameni care încă de la începuturile creștinismului au crezut în caracterul inspirat și în adevărul transmis de textele sacre, creând astfel o tradiție de interpretare (cf. 2Tim 3,16 și 2Pt 1,20) care constituie și azi matricea indispensabilă pentru o înțelegere corectă a cuvântului lui Dumnezeu.

Ținând cont așadar, de acestea (și de alte) necesități, Comisia Pontificală Biblică (= CPB) a crezut oportun să redacteze documentul Inspirația și adevărul Sfintei Scripturi. În cele trei părți ale documentului, CPB nu dorește să vină cu o nouă doctrină a inspirației și a adevărului Sfintei Scripturi, ci să traseze – în prima parte – , în mod actualizat, câteva linii referitoare la cum înseși cărțile Bibliei demonstrează caracterul inspirat al textelor sale, precum și – în a doua parte – o succintă metodologie de înțelegere a adevărului aceleiași Biblii. Partea a treia abordează – pe scurt – problema interpretării unor texte „fierbinți” din Biblie, cum ar fi chestiunile istorice legate de Abraham, de trecerea Mării Roșii, de personajele care au dat naștere unor cărți cu caracter didactic (Iona, Tobia); apoi câteva idei referitoare la Evangheliile copilăriei, la relatările minunilor și ale evenimentelor pascale. Și nu în ultimul rând, problemele pe care le ridică acele texte unde este prezentă violența sau statutul femeilor.

Documentul – în conținutul și în metoda sa – este un excelent „mic tratat de introducere la Sfânta Scriptură”. Citindu-l, oricine poate să obțină multă lumină și claritate vizavi de aceste aspecte atât de importante ale Sfintei Scripturi, dând posibilitatea de „a fi gata oricând să daţi răspuns oricui vă cere cont de speranţa voastră”.

Pr. Eduard Patrașcu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro