La Diocesi de Jassy (Romania) durante l’episcopato del vescovo Domenico Jaquet O.F.M. Conv. (1895-1903)

Fabian Doboș, La Diocesi de Jassy (Romania) durante l’episcopato del vescovo Domenico Jaquet O.F.M. Conv. (1895-1903), Iasi 2008, 17×24 cm., 472 p., ISBN 978-973-8980-41-9, 35 RON.

Cercetarea istorica a catolicilor din Moldova a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare fara precedent. Desi au aparut numeroase lucrari ce trateaza viata si activitatea multor personalitati bisericesti, lipsea pâna astazi un studiu asupra catolicilor din Dieceza de Iasi în perioada pastoririi episcopului elvetian Dominic Jaquet (1895-1903).
Lucrarea – disertatie doctorala cu care pr. Fabian Dobos a fost promovat doctor în Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Gregoriana din Roma (Italia) – redactata pe baza materialului arhivistic existent în unele tari ale Europei (Austria, Elvetia, Franta, Italia si România), prezinta pe de o parte contextul civil si religios în care traiau catolicii din Moldova în jurul anului 1900, iar pe de alta, problemele pe care acestia trebuia sa le depaseasca în perioada respectiva.
Structurata în trei parti, lucrarea cuprinde 14 capitole. În primul capitol al primei parti, este expus pe scurt începutul catolicismului din Moldova si organizarea bisericeasca înainte de înfiintarea Diecezei de Iasi. De asemenea, în acest capitol autorul trece în revista istoria celor patru episcopii care au existat pe teritoriul Moldovei (Milcov, Siret, Baia, Bacau), precum si a Vicariatului apostolic al Moldovei.
Al doilea capitol al primei parti este dedicat înfiintarii Episcopiei de Iasi (27 iunie 1884), autorul fiind convins ca „nu se poate întelege contributia adusa de episcopul Dominic Jaquet la dezvoltarea recentei realitati ecleziastice fara a cunoaste istoria fondarii diecezei si activitatii primului sau episcop, Mons. Nicolae Iosif Camilli”.
A doua parte a cartii trateaza despre aspectele pastorale, culturale si sociale ale Diecezei de Iasi, în perioada pastoririi episcopului Dominic Jaquet. Dupa o succinta prezentare a situatiei sociale si culturale a catolicilor din Moldova la sfârsitul secolului al XIX-lea, lucrarea continua cu prezentarea vietii Mons. Jaquet pâna la numirea episcopala. Un capitol special a fost dedicat numirii lui Dominic Jaquet la scaunul episcopal de Iasi.
Prin vastitatea sa, a doua parte reprezinta corpusul întregii lucrari. Au fost luate în consideratie si tratate în mod organic toate aspectele catolicismului din Moldova: înfiintarea Provinciei franciscane Sfântul Iosif, Seminarul din Iasi, activitatea pastorala a episcopului Jaquet, înfiintarea Seminarului franciscan si a Scolii de dascali din Halaucesti, institutiile de învatamânt.
A doua parte se încheie cu capitolul dedicat demisiei episcopului Jaquet si relativelor consecinte.
Partea a treia a studiului analizeaza activitatea episcopului Dominic Jaquet în afara Diecezei de Iasi. Dupa capitolul care trateaza despre contributia episcopului la dezvoltarea catolicismului românesc din Arhidieceza de Bucuresti în timpul pastoririi sale ca administrator apostolic (1895-1896), urmeaza prezentarea rolului de mijlocitor între România si Sfântul Scaun. În ultimul capitol este luata în consideratie viata si activitatea episcopului Jaquet dupa demisia data în anul 1903.
Autorul a adaugat textului lucrarii trei anexe, ce cuprind numeroase documente inedite, fotografii si harti. Acestea vin în sprijinul cititorului si încearca sa-l introduca în spiritul timpului.
Lucrarea reprezinta o importanta contributie la istoriografia catolicismului din Moldova, înscriindu-se printre cele mai complete studii de istorie bisericeasca locala publicate pana acum în Dieceza de Iasi.

Pr. dr. Stefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro