Sinodalitatea: expresie a unității și a catolicității Bisericii, în gândirea pr. Dumitru Staniloae

Stefan Lupu, Sinodalitatea: expresie a unității și a catolicității Bisericii, în opera pr. Dumitru Stăniloae, Iași 2009, 17×24, 364 p., ISBN 978-973-8980-68-6, 30 lei.

Studiul de fata, Sinodalitatea, expresie a unitatii si a catolicitatii Bisericii, în opera parintelui Dumitru Staniloae (1903-1993), reprezinta teza de doctorat a parintelui Stefan Lupu pe care a elaborat-o sub coordonarea parintelui Angel Anton SJ si pe care a sustinut-o public în noiembrie 1999, la Universitatea Pontificala Gregoriana din Roma. Tema sinodalitatii si/sau a conciliaritatii, desi îsi afunda radacinile în practica seculara a Bisericii actuale, este repropusa acum ca o cale pentru refacerea unitatii Bisericilor crestine.

   Noutatea si originalitatea acestui studiu consta în faptul ca pentru prima data ecleziologia lui Dumitru Staniloae, considerat de Biserica Ortodoxa Româna „teologul iubirii crestine” sau „coloana teologiei ortodoxe contemporane”, este analizata într-un mod sistematic, pornind de la scrierile originale. Acest studiu intentioneaza de altfel sa insereze contributia teologului român în actuala dezbatere ecumenica în domeniul unitatii vizibile a Bisericii. De asemenea, pr. dr. Stefan Lupu, prin aceasta lucrare, doreste sa aduca o anumita contributie la drumul ecumenic deschis între Biserica Catolica si cea Ortodoxa.

   Teza este împartita în trei parti. Dat fiind faptul ca personalitatea lui Dumitru Staniloae este mai putin cunoscuta, autorul, în prima parte, prezinta formarea, activitatea si principalele elemente care caracterizeaza opera sa. În partea a doua, parintele Stefan Lupu schiteaza viziunea ecleziologica a lui Staniloae, viziune care poate fi sintetizata în expresia „Biserica, Trupul mistic în Duhul Sfânt”. Aceasta parte este împartita la rândul ei în trei capitole care urmeaza trei perspective fundamentale: prima priveste instituirea Bisericii ca „instrument” de mântuire si sfintenie pentru oameni; a doua perspectiva se ocupa de Biserica prezentata ca Trup mistic al lui Cristos în Duhul Sfânt, iar a treia descrie proprietatile adevaratei Biserici a lui Cristos, adica, unitatea, sfintenia, catolicitatea si apostolicitatea.

   A treia parte a lucrarii reprezinta obiectul cercetarii autorului, adica tema sinodalitatii ca expresie a unitatii si a catolicitatii Bisericii. La rândul ei, aceasta parte este subdivizata în trei capitole. Primul capitol se ocupa de fundamentul si de natura sinodalitatii ecleziale. Al doilea capitol este dedicat sinodalitatii episcopale ca si comuniune dintre Biserica locala si Biserica universala. În sfârsit, al treilea capitol trateaza principiul sinodalitatii în perspectiva ecumenica. Teza se încheie cu o evaluare critica a reflectiei lui Dumitru Staniloae asupra temei sinodalitatii si/sau conciliaritatii, pentru a gasi un punct de întâlnire între viziunea ortodoxa si cea catolica asupra unitatii Bisericii.

   Recomandam aceasta lucrare tuturor celor care vor sa cunoasca o cale maestra – cea a sinodalitatii si/sau a conciliaritatii pentru refacerea unitatii Bisericii – în viziunea parintelui Stefan Lupu, fiind convinsi, dupa cum afirma autorul în concluzia acestei teze, ca privirea lui Cristos este îndreptata catre fiecare dintre noi.

Laurentiu Turbuc

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro