Mic dicționar creștin catolic

Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic, Iași 2001, 250 p., 14×20, ISBN: 973-85021-2-8, 5 RON.

Scrierile religioase au o audienta din ce în ce mai larga, iar recurgerea lor la termeni tehnici sau de specialitate este inevitabila. Acelasi lucru este valabil si în cazul emisiunilor cu caracter religios de la radio si televiziune. Însa, din pacate, multi destinatari ai mesajului religios întâmpina adesea dificultati în a întelege în mod corect semnificatia acestor termeni. De aceea, ei au nevoie de un ghid care sa le arate sensul exact al termenilor pe care nu-i cunosc sau îi cunosc în mod eronat.

Prezentul Dictionar vrea sa fie un astfel de ghid. Asa cum arata si titlul – „Mic dictionar crestin catolic” –, el contine, desi nu în mod exclusiv, termeni si expresii ce sunt proprii Bisericii Romano-Catolice. În mod deliberat am omis termenii ce sunt specifici celorlalte Biserici crestine, catolice sau necatolice, întrucât consider ca cea mai corecta prezentare a lor poate fi facuta numai de autori care apartin acestor confesiuni.

Desi contine notiuni din aproape toate ramurile teologiei (dogmatica, morala, liturgica, drept canonic etc.), prezenta lucrare nu este un dictionar teologic propriu-zis. Este vorba, mai degraba, de un îndreptar religios catolic. Toti termenii au o definitie esentiala, întregita în majoritatea cazurilor de o scurta explicatie sau, eventual, de unele exemplificari, iar cei mai multi dintre ei au si o definitie etimologica.

Destinatarii Dictionarului sunt toti credinciosii catolici în general si în special elevii si studentii, educatorii, catehetii si profesorii de religie. Dar el poate fi util si oricarui om de bunavointa care se intereseaza de problemele religioase.

Fara îndoiala, lucrarea nu are pretentia de a fi desavârsita. Unii poate vor gasi în ea lacune si imprecizii. Voi fi însa recunoscator celor care vor binevoi sa mi le semnaleze.

St. Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro