Misterul supranaturalului

Henri de Lubac, Misterul supranaturalului, Iași 2010, 378 p., 17×24, ISBN 978-606-578-003-3, 30 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Misterul supranaturalului, scrisă de Henri de Lubac. Cartea apare în colecţia „Studii teologice”, în formatul 17×24, are 378 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 30 lei.

Henri de Lubac (1896-1991) a fost unul dintre teologii care au contribuit cel mai mult la înnoirea Bisericii cu prilejul Conciliului al II-lea din Vatican (1962-1965).

În anul 1913 a intrat în Societatea lui Isus, iar după Primul Război Mondial şi-a continuat formarea filosofică şi teologică, fiind hirotonit preot în anul 1927. În anul 1929 a devenit profesor de Teologie fundamentală la Institutul Catolic din Lyon. În anul 1938 a apărut prima lui carte, „Catholicisme”, urmată de numeroase alte lucrări, printre care şi „Le Mystère du Surnaturel”, apărută în anul 1956. Datorită ideilor sale inovatoare, a fost exclus din învăţământ în anul 1950.

Conciliul al II-lea din Vatican a reprezentat momentul reabilitării sale, confirmată ulterior prin înălţarea sa la demnitatea de cardinal în anul 1983. Imensa operă a teologului Henri de Lubac se conturează ca fiind un itinerariu al unui credincios atent la problemele timpului prezent, a cărui credinţă este hrănită de Scriptură şi de Tradiţie, profund ataşată de viaţa Bisericii şi de misterul catolicităţii sale.

Lucrarea „Le Mystère du Surnaturel” este tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferenţ, profesor emerit de Teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi.

Scopul acestei lucrări este acela de a indica mijloacele istorice şi teologice prin care omul să ajungă la realizarea scopului suprem al vieţii sale, adică la contemplarea lui Dumnezeu faţă în faţă. În expunerea sa autorul urmează îndeaproape linia tradiţională a Scolasticii, pe care îşi propune să o facă mai bine cunoscută contemporanilor. Cele 12 capitole ale acestui volum, susţinute de un aparat critic consistent, ne arată că dorinţa omului de a se uni cu Dumnezeu şi de a-l vedea personal este o exigenţă divină şi o dorinţă naturală. Autorul a dorit să revină asupra învăţăturii tomiste pentru a evita deformarea adevăratei noţiuni a gratuităţii ordinii supranaturale; deformare pe care o susţineau unii autori care pretindeau că Dumnezeu n-ar putea crea fiind dotate cu inteligenţă fără a le ordona şi a le chema la viziunea beatifică.

Actualitatea volumului „Misterul supranaturalului”, care apare în limba română la 54 de ani de la ediţia princeps, este conferită de autoritatea teologică a părintelui Henri de Lubac, puţin cunoscut în mediul catolic românesc, dar şi de conţinutul profund şi bine documentat al gândirii sale, exprimată prin intermediul acestei cărţi.

Andrei Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro