Noua cartă a lucrătorilor sanitari

Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (Pentru Pastorația Sănătății), Noua cartă a lucrătorilor sanitari, Iași 2017, 14×20, 166 p., ISBN 978-606-578-304-1, 15 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Noua cartă a lucrătorilor sanitari, scrisă de Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (Pentru Pastorația Sănătății) și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecţia „Magisterium”, în format 14×20, are 166 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 15 lei.

Biserica a considerat dintotdeauna că slujirea adusă celor bolnavi este parte integrantă a misiunii sale, asociind predicarea veştii bune cu asistenţa şi îngrijirea bolnavilor. Lumea vastă a serviciilor aduse suferinţei umane se referă la binele persoanei umane şi al societăţii” însăşi. Tocmai pentru aceasta, ea pune şi chestiuni delicate şi incontestabile, care cuprind nu numai aspectul social şi de organizare, ci şi pe cel pur etic şi religios, pentru că sunt implicate evenimente „umane” fundamentale, precum suferinţa, boala, moartea, cu respectivele întrebări referitoare la funcţia medicinii şi la misiunea medicului faţă de cel bolnav.

Făcându-se interpret al acestei instanţe, papa de atunci, Ioan Paul al II-lea, instituind la 11 februarie 1985 Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastoraţia Sănătăţii), a voit să ofere provocărilor care provin de la lumea sănătăţii un răspuns însufleţit de credinţă şi de speranţă, valorizând misiunea pe care atâţia creştini – lucrători în sănătate, laici, individual şi asociaţi, consacraţi şi consacrate, preoţi şi diaconi – o desfăşoară cu generozitate, mărturisind prin apropierea de cel bolnav, precum şi cu munca, studiul şi cercetarea, valorile evanghelice ale demnităţii persoanei şi respectării vieţii.

Cu intuiţie fericită, primul preşedinte al dicasterului, regretatul cardinal Fiorenzo Angelini, a publicat în 1994 prima ediţie a Cartei lucrătorilor sanitari, care, tradusă în anii următori în nouăsprezece limbi, a constituit un instrument valoros pentru formarea iniţială, dar şi permanentă, a diferitelor figuri profesionale care lucrează în lumea sănătăţii.

Ca urmare a noilor cuceriri obţinute de cercetare în domeniul biomedical şi ştiinţific, precum şi a pronunţărilor magisteriale de după 1994, în timpul pontificatelor aceluiaşi sfânt Ioan Paul al II-lea, apoi al lui Benedict al XVI-lea şi al Papei Francisc, dicasterul a considerat necesar să întreprindă un proces de revizuire şi de actualizare a acestui document, menţinând oricum structura originară, centrată pe vocaţia lucrătorilor sanitari ca slujitori ai vieţii.

În textul publicat acum s-au făcut, aşadar, o revizuire şi o actualizare conform cărora şi temele tratate deja în acel timp sunt ilustrate într-un limbaj mai accesibil şi actual şi conţin o actualizare sub profilurile ştiinţific şi de conţinut mai în general însoţite de o revizitare a notelor teologice din documentele citate.

În mod deosebit, consider necesar să afirm că, în afară de avansarea ştiinţelor medicale şi a posibilelor repercusiuni asupra vieţii umane, Noua Cartă a tratat şi chestiuni de ordin medico-legal, care se impun tot mai mult şi au incidenţă în exercitarea profesiilor sanitare; aşa cum în text au fost tratate probleme care asumă o importanţă tot mai marcată, mai ales în privinţa dreptăţii, a respectului şi a sensibilităţii crescute referitor la principiile de solidaritate şi de subsidiaritate în accesul la medicamente şi la tehnologii disponibile; şi asta, ascultând de dreptatea socio-sanitară impregnată de dreptul la tutelarea şi promovarea sănătăţii cu politici sanitare egale.

În afară de asta, s-a ţinut cont de extinderea persoanelor implicate în această activitate, precum şi, alături de figurile profesionale sanitare clasice (personal medical, de infirmerie şi auxiliar), cuprinzând altele care la fel compun lumea sănătăţii, adică biologi, farmacişti, lucrători sanitari care lucrează în teritoriu, administratori, legislatori în materie sanitară, lucrători în sectorul public şi privat, de matrice laică sau confesională.

Această vocaţie, lărgită astfel în figurile, rolurile şi responsabilităţile profesionale, se califică prin valenţa antropologică pe care ştiinţele biomedicale trebuie să o promoveze şi în orientarea culturală de astăzi, în cercetarea continuă, menită să ofere o slujire specifică adusă binelui integral al vieţii şi al demnităţii oricărei fiinţe umane, într-un dialog rodnic între biomedicină şi principiile morale conţinute în Magisteriul Bisericii. Această angajare este însuşită de Biserică şi cu această Nouă Cartă a Lucrătorilor Sanitari, care vrea să fie un instrument eficace în faţa slăbirii certitudinilor etice şi a subiectivismului conştiinţelor, care, împreună cu pluralismul cultural, etic şi religios, duc cu uşurinţă la relativizarea valorilor şi apoi la riscul de a nu mai putea face referinţă la un ethos împărtăşit, mai ales în privinţa marilor întrebări existenţiale, referite la sensul naşterii, al vieţii şi al morţii.

Desigur, această Cartă nu poate să fie exhaustivă cu privire la toate problemele şi la chestiunile care se impun în domeniul sănătăţii şi al bolii, ci a fost realizată cu scopul de a oferi linii călăuzitoare cât mai clare posibil pentru problemele etice care trebuie înfruntate în lumea sănătăţii în general, în armonie cu învăţăturile lui Cristos şi cu Magisteriul Bisericii.

Încredinţând diferitelor figuri profesionale, laice şi religioase, care compun lumea articulată a sănătăţii, această Nouă Cartă a Lucrătorilor Sanitari, în a XXXI-a aniversare a instituirii Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastoraţia Sănătăţii) şi în ajunul celei de-a XXV-a Zile Mondiale a Bolnavului, doresc ca acest instrument să poată contribui la o reînnoire constantă şi profundă a lumii sănătăţii şi a însăşi acţiunii pastorale a Bisericii în semnul promovării şi apărării demnităţii persoanei umane. Pentru a rescrie astfel, chiar zilnic, parabola Samariteanului Milostiv (cf. Lc 10,29-37) şi pentru a face prezentă, şi în momentul suferinţei şi al durerii, Speranţa, Dar al Paştelui lui Cristos.

† Zygmunt Zimowski

Preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari

(pentru Pastoraţia Sănătăţii)

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro