Noua făptură în Cristos Isus. Trăirea harului creator
Eduard Ferenț, Noua făptură în Cristos Isus. Trăirea harului creator, Iași 2001, 311 p., 14×20, ISBN: 973-85021-6-0, 4 RON.
Dupa tratatele despre Duhul Sfânt si despre antropologia omului rascumparat, ca o continuare a tematicii îndumnezeirii omului prin harul creator al Duhului Sfânt, aici vreau sa prezint o lucrare strict dogmatica referitoare la darurile Duhului Sfânt si la roadele acestora în noi, în raportul lor tainic cu virtutile infuze.
Virtutile teologale – credinta, speranta si caritatea – primite la Botez ne-au unit în mod tainic si personal cu Dumnezeu Treime. Lor li s-au dat simultan ca ajutor, în vederea trairii vietii noi a lui Isus Cristos, cele sapte daruri ale Duhului Sfânt. Acestea, provenind de la Duhul Sfânt, „Arborele vietii, care rodeste de douasprezece ori pe an” (Ap 22,2), adica permanent, lucrând în noi cu noi, produc roade spirituale. Roadele Duhului Sfânt: iubirea, bucuria, pacea, îndelunga rabdare, bunatatea, bunavointa, blândetea, fidelitatea, înfrânarea, castitatea (cf. Gal 5,22-23) nu sunt altceva decât poame delicioase si coapte rodite din mugurii „caritatii revarsate în inimile noastre de catre Duhul Sfânt care ne-a fost daruit” (Rom 5,5). Altfel spus, roadele Duhului sunt acte ale caritatii, împreuna lucrari ale Duhului si ale celui calauzit de iubirea lui sfânta.
Tema darurilor si a roadelor, care, la prima vedere, apare abstracta si lipsita de interes, reprezinta, de fapt, trairea personala a vietii celei noi a lui Cristos si o invitatie adresata noii generatii pentru a-si înalta privirea spre realitatile Spiritului. În ultimii saizeci de ani, tinerii nostri au fost mereu expusi pericolelor ateismului si ale materialismului dialectic. Astazi sunt amenintati de civilizatia consumista, hedonista si materialista, care încearca sa se prezinte si ea ca garanta viitoarei prosperitati. Aceasta generatie asteapta ceva nou. Dezamagita de desertaciunea si de golul spiritual al comunismului si al noilor curente de gândire din perioada postmodernismului, cauta sa descopere ori sa regaseasca „noutatea sigura”, care nu învecheste si nu apune, a tainei lui Dumnezeu revelata în Isus Cristos. Nu ne-a adus el orice noutate venind personal în mijlocul nostru?
Acestei generatii ma adresez cu lucrarea de fata. Ea trebuie înteleasa, iubita si calauzita, transmitându-i Adevarul care ramâne mereu tânar si proaspat. Luminata de Cristos si prelucrata de limfa divina a caritatii Duhului Sfânt, va deveni ea însasi noul ferment spiritual al societatii de astazi, capabil de a transforma lumea în care activeaza, „bucurându-se de Adevar”.
Eduart. Ferenț
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro