Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare
Alois Bișoc, Predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Teologie, misiune, formare, Iași 2001, 197 p., 14×20, ISBN: 973-85021-5-2, 4 RON.
Cuvântul lui Dumnezeu, în Isus Cristos, a fost pronuntat o data pentru totdeauna. Sfânta Scriptura este marturia autentica a acestui Cuvânt, este documentul credintei crestine si de aceea predica, „întreaga propovaduire a Bisericii, ca si religia crestina însasi, trebuie sa fie, asadar, hranita si calauzita de Sfânta Scriptura” (DV 2).
Magisteriul Bisericii, sustinut de Duhul Sfânt si înzestrat cu carisma adevarului, îndeplineste functia de a interpreta în mod autentic cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, Biserica se naste din cuvântul lui Dumnezeu, îl proclama si da marturie despre el pentru ca este fundamentul propriei existente. Ea este absolut convinsa ca ceea ce are astazi sa vesteasca lumii nu este rezultatul reflectiilor umane, ci este acest cuvânt al lui Dumnezeu continut în Sfânta Scriptura, cuvânt salvific, capabil sa suscite pe oameni la o noua credinta, speranta si iubire.
Teologia contemporana continua sa împarta aceasta proclamare a cuvântului lui Dumnezeu în trei momente. Criteriul de împartire este scopul pe care îl are predica si anume acesta este credinta, întâlnirea cu Dumnezeu în Isus Cristos. Astfel, primul moment este kerigma sau prima vestire, sau evanghelizarea, sau predica misionara, care este destinata celor care nu cred în Cristos si care are ca scop acceptarea credintei. Al doilea moment este constituit de cateheza si este pentru cei care au primit Evanghelia si are ca scop de a prezenta continuturile credintei în mod sistematic. Al treilea moment este predica liturgica sau omilia care se face în timpul celebrarilor liturgice, în special în cadrul Sfintelor Liturghii de duminica, si are ca scop de a-i face pe crestinii practicanti sa creasca într-o credinta constienta, speranta motivata si o caritate activa. A produce credinta, a cunoaste credinta si a trai credinta, acestea sunt trei specificari ale credintei careia îi corespund cele trei momente sau forme de predica.
Aceste trei forme sunt coerente cu obiectul predicii care este persoana lui Cristos Mântuitorul. Dupa o acceptare sumara si globala a lui Cristos în urma predicii misionare, cel convertit va simti nevoia cunoasterii mai exacte a Aceluia în care a crezut, a mântuirii, a consecintelor credintei sale pe plan intelectual si moral. Aceasta este misiunea catehezei. Predica omiletica are rolul de a determina comunitatea crestina adunata pentru celebrarea liturgica sa se uneasca mai intim cu Cristos prin rugaciune, prin sacramente si printr-o viata caracterizata de practicarea virtutilor crestine.
Volumul de fata nu trateaza despre toate cele trei faze ale pre¬dicarii cuvântului lui Dumnezeu, ci în prima parte se vorbeste în general despre importanta acestei misiuni, despre predicarea cuvântului lui Dumnezeu în Sfânta Scriptura si în istoria Bisericii, doctrina conciliara si postconciliara, natura si dimensiunile predicii, ministrul predicarii cuvântului, pentru ca în a doua parte sa se analizeze mai mult problemele legate de omilie, de pregatirea si proclamarea ei; „mai mult despre omilie”, fiindca în a doua parte multe din cele afirmate despre pregatirea si proclamarea omiliei sunt valabile pentru orice fel de predica. Acelasi lucru este valabil si pentru prima parte unde multe din afirmatiile despre predica sunt valabile si pentru omilie. Totusi, nu trebuie confundata predica cu omilia, predica fiind mai generala decât omilia care se tine în cadrul unei celebrari liturgice si se bazeaza pe textul sacru.
Trebuie sa recunoastem ca manualele care au tratat despre tematica predicarii cuvântului lui Dumnezeu, în general manualele de omiletica, dupa cum sunt numite ele de obicei, au suferit întotdeauna din cauza lipsei unei baze teologice solide. Aceasta materie teologico-pastorala se afla si astazi înca în faza de regândire si de reconstructie. De aceea, fara pretentia de a oferi un curs complet de omiletica, o tratare exhaustiva a acestei tematici, acest volum vrea sa fie o contributie în plus pentru teologia misiunii predicarii cuvântului lui Dumnezeu, pentru o practicare corecta si eficienta a sa, pentru redescoperirea valorii si importantei sale atât pentru predicator cât si pentru cei care asculta cuvântul, ei fiind, de fapt, destinatarii carora se adreseaza aceste pagini.
A. Bisoc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro