Oamenii pătimirii

Dragi prieteni,

Suntem în Vinerea Mare. În această zi, atenția minții și inimii noastre se îndreaptă spre drama Pătimirii Domnului nostru Isus Cristos, care, pentru a ne mântui, a acceptat să sufere chinurile crucii, să moară și să fie înmormântat. Pietatea creștină a cuprins momentele acestei drame în cele 14 stațiunii ale Căii Crucii. Însă în drama pătimirii Domnului sunt implicate și alte persoane. Despre acestea a scris deja pr. Claudiu Dumea, de pie memorie, în cartea pe care am publicat-o în anul 2014 la Editura Sapientia, având tocmai acest titlu: Drama pătimirii Domnului.

Astăzi, vă invit să medităm la pătimirea Domnului după un text pregătit de dna Bettina Wellmann, redactor la revista Bibel heute, și tradus în limba română de pr. Lucian Farcaș. Acest text este publicat pe situl nostru: infosapientia.ro

Titlul acestei meditații este „Oamenii pătimirii” și face parte dintr-un program mai amplu, numit „A trăi Biblia”. Dna Wellman pornește de la întrebarea: „Ce semnificație are pentru mine relatarea pătimirii?” și încearcă să răspundă prin alegerea a 15 personaje implicate în drama pătimirii Domnului. Astfel, ea ne invită să devenim parte a acestei istorii și să înțelegem semnificația ei pentru noi personal.

„Toate persoanele care apar în istoria pătimirii sunt implicate în moartea lui Isus – într-un fel sau altul. Prin ceea ce fac sau nu fac, prin intervenția sau privirea lor. În acești oameni devin clare moduri omenești tipice de comportament. Noi ne putem regăsi pe noi înșine în aceste istorisiri și în personajele descrise de ele. Fie că ne simțim mai ales spiritual aproape de un personaj, fie că în caracterele lor diferite descoperim propriile noastre trăsături. Ne este apoi de ajutor să înțelegem ceea ce-i putea mișca pe oameni atunci, acum 2000 de ani, că au acționat așa cum au acționat. Apoi devine clar pentru noi faptul că și noi am fi contribuit poate la trădarea, condamnarea și moartea lui Isus, dacă am fi trăit atunci. Cum ne-am fi comportat față de mesajul lui Isus? Astăzi, prin acțiunile și omisiunile noastre, contribuim la suferință, moarte și violență și suntem implicați în legăturile acestora”.

Pr. dr. Ștefan Lupu

 

https://www.facebook.com/230836670453717/videos/293328461661474/

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro