Pagini dificile ale Noului Testament

Pr. Claudiu Dumea, Pagini dificile ale Vechiului Testament, Iaşi 2011, 388 p., 13,5×20 cm., ISBN 978-606-578-006-4, 20 lei. 

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Pagini dificile ale Noului Testament, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecţia „Studii Biblice”, în formatul 13,5×20 cm., are 388 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei.

În fiecare an apar zeci şi sute de noi cărţi, reviste, articole, monografii, atlase, hărţi, dicţionare care încearcă să clarifice sensul Sfintei Scripturi pentru a o face mai înţeleasă. Majoritatea temelor, a dificultăţilor pe care le prezintă aceasta au fost deja tratate şi explicate. Totuşi, în pofida acestei producţii prolifice, mulţi încă nu au acces sau nu cunosc prea mult din ceea ce a fost scris.

Astfel, Editura „Sapientia” prezintă o carte accesibilă din toate punctele de vedere, „Pagini dificile ale Noului Testament”, scrisă de părintele Claudiu Dumea, care-şi propune să ofere cititorilor o explicaţie cu privire la câteva teme din Noul Testament, făcând o legătură dintre acestea şi unele evenimente istorice, mai recente sau mai îndepărtate, precum şi folosindu-se de unele teme sau opere literare, dar referindu-se şi la unele subiecte care, de-a lungul istoriei creştinismului au stârnit polemici.

Ca şi în cartea „Pagini dificile ale Vechiului Testament”, scrisă tot de acelaşi autor, temele tratate în cartea de faţă au stârnit dintotdeauna curiozitatea prin caracterul lor enigmatic, simbolic.

Autorul abordează teme, precum autorii cărţilor Noului Testament, stabilind, prin argumentele unor exegeţi, o cronologie a apariţiei scrierilor Noului Testament; cărţile apocrife, despre care autorul spune că au două scopuri: răspândirea gnosticismului şi umplerea unor goluri din viaţa lui Isus cu povestiri fantastice, pentru a satisface curiozitatea. Din Cartea Apocalipsului sunt dezvoltate o serie de teme, cum ar fi semnificaţia numerelor, identitatea fiarei şi explicaţia caracteristicilor sale, interpretarea ecleziologică şi mariană a femeii. O altă temă dezvoltată este cea a Neprihănitei Zămisliri, despre care autorul spune că nu este exprimată explicit şi clar în Biblie, dar e conţinută implicit în texte precum Gen 3,15, Lc 1,28.42-43. Sunt prezentate teme din istoria Bisericii care au stârnit polemici sau reprezintă probleme actuale, precum Biblia şi icoanele, stabilirea datei Paştelui, sfârşitul lumii. Printre temele dezvoltate se mai numără paradisul, purgatoriul şi iadul, dar şi problema reîncarnării, prezentând istoria apariţiei şi trecerii de la un popor la altul a acestei doctrine, ajungând până în zilele noastre.

În analiza unor teme, părintele Dumea îşi propune să clarifice şi unele polemici actuale, precum prezenţa icoanelor şi a semnelor creştine în spaţiile publice, din ce în ce mai dezbătută, credinţa, chiar şi a unor creştini, în reîncarnare, povestirile fantastice din cărţile apocrife, care prezintă un grad mare de interes şi credibilitate astăzi.

Cartea are un limbaj plăcut, pe înţelesul tuturor. De aceea, este recomandată tuturor celor care manifestă un interes pentru o înţelegere mai profundă a Noului Testament.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro