Profesorul de religie și rolul său formativ în perspectiva preoției comune

Initiativa conducerii Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” din Onesti, de a organiza un Simpozion National cu tema Profesorul de Religie si rolul sau formativ în lumina preotiei comune, s-a dovedit inspirata si benefica. Numarul mare al persoanelor implicate si participante la acest simpozion: 35 de cadre didactice, 4 studenti si o eleva, care au prezentat 61 de lucrari, reprezentând 7 judete din România, vorbeste de la sine despre amploarea acestui eveniment onestean. Dorinta participantilor la simpozion de promovare a valorilor crestine dovedeste cât de inspirata a fost ideea de a organiza acest eveniment didactico-pedagogic.

Varietatea tematicilor dezvoltate, în cadrul conferintelor sau al lucrarilor de creatie, evidentiaza importanta locului si a rolului pedagogului crestin în realizarea demersului educational religios în cadrul scolii si pentru promovarea valorilor autentice ale familiei si ale societatii civile.

Rolul informativ si formativ al pedagogului crestin a fost evidentiat cu profesionalism de conferintele prezentate de participanti, iar aceasta au facut-o în lumina învataturii crestine propuse de Cristos prin Biserica sa. Mai multe conferinte l-au avut în centru atentie pe Cristos, Maestrul si Modelul prin excelenta al oricarui pedagog crestin. Isus Cristos este Pedagogul divin, care a propus învatatura sa, într-un mod unic si cu o autoritate proprie, izvorâta din faptul ca el era primul care facea si apoi spunea ceea ce trebuie facut. Prin stilul sau de a învata, Isus atrage atentia fiecarui pedagog sa nu urmeze exemplul fariseilor si al învatatorilor Legii lui Moise, care spun si nu fac, ci sa-i imite pedagogia, învatând mai întâi prin fapta si apoi prin cuvânt. Stilul Pedagogului divin de a-i stimula pe educanzi (cei ce vor trebuie educati), sa primeasca cu bucurie si sa-si însuseasca cunostintele necesare progresului lor uman si crestin, a produs si va produce cele mai frumoase roade în rândul ucenicilor lui Cristos. Numai imitând exemplul lui Cristos, profesorul de Religie va reusi, cu rabdare si abnegatie, sa-si împlineasca rolul sau formativ. Iubirea rabdatoare si abnegatia trebuie sa fie ingredientele necesare împlinirii, cu succes, a misiunii formative a profesorului de Religie. Spiritul preotesc al lui Cristos, inoculat în fiecare pedagog crestin în momentul primirii Botezului, include atât efortul personal de însusire a cunostintelor ce trebuie transmise si a metodelor adecvate acestei misiuni, cât si angajarea, cu simt de responsabilitate, a transmiterii valorilor crestine prin sacrificiul de sine însusi. Numai pedagogul care cunoaste ca spiritul sacerdotal crestin cere jertfire de sine si se implica sa-i formeze pe elevi, imitând exemplul lui Cristos, conducându-i la cunoasterea adevarului si la modelarea vietii dupa acest adevar, va simti bucuria misiunii împlinite si va culege roade cu rabdare la timpul hotarât de Marele Pedagog divin, Cristos.

Toti cei care ne-am implicat în organizarea si desfasurarea acestui simpozion speram sa simtim actiunea sa benefica asupra procesului de educatie crestina în cadrul scolilor noastre si sa vedem ca munca noastra materializata în paginile acestui volum, care cuprinde conferintele si creatiile participantilor la simpozion, sa fie un stimulent, un sprijin si o încurajare pentru noi initiative de acest fel.

Multumim tuturor cadrelor didactice participante la simpozionul nostru, precum si tuturor persoanelor care s-au implicat în organizarea, în buna desfasurarea a activitatilor acestui eveniment si în aparitia tiparita a acestui volum.

Conf. univ. dr. pr. Iosif Enasoae

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro