Repertoriu coral polifonic, vol. III. Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal

Florin Spatariu, coord., Repertoriu coral polifonic. III. Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal, Iaşi 2016, 21×30, 160 p., ISBN 978-606-578-246-4, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Repertoriu coral polifonic. III. Pentru Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal, sub coordonarea pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecția „Muzică bisericească”, formatul 21×30 cm, are 160 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Al treilea volum dedicat corurilor mixte de factură catolică, ce conţine creaţii corale pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă şi Timpul Pascal, vine în completarea altor două volume realizate de pr. dr. Florin Spatariu și care sunt dedicate altor timpuri liturgice.

Conţinutul este format dintr-o varietate de genuri muzicale sacre aparţinând unor culturi europene diverse, dar şi locale: de la versete gregoriene (monodice sau armonizate), corale germane şi engleze adaptate, până la muzică religioasă contemporană, precum cea de la Taizé sau aparţinând lui Marco Frisina şi unor compozitori autohtoni. Acest fapt poate constitui totodată un pas spre redescoperirea anumitor genuri care astăzi sunt lăsate în umbră, cum ar fi şi cel gregorian. Din fericire, el este prezent în volumul de faţă prin două modalităţi: fie la unison (aşa cum a fost la origine), fie armonizat pe voci în sistem modal.

Marele avantaj al volumului de faţă îl reprezintă faptul că armonizările şi compoziţiile polifonice se adresează atât corurilor de amatori, cât şi corurilor profesioniste. Accesibilitatea tehnică oferă ocazia abordării lor într-un timp optim chiar şi de cei care au mai puţine cunoştinţe muzicale, dar care totuşi sunt membri devotaţi ai corurilor mixte parohiale.

Pe lângă acest aspect, altele două sunt prezente în mod constant: expresivitatea ce rezultă în urma polifonizării conţinutului melodic şi inteligibilitatea mesajului textual. În consecinţă, nefiind problematice la nivel de înţelegere pentru credincioşi, ele conţin forţa şi carisma muzicală necesară pentru a-i introduce pe credincioşi în misterul actului liturgic celebrat, dar şi într-un timp liturgic specific, cum ar fi cel al Postului Mare, Săptămânii Sfinte sau al Paştelui.

Necesitatea unei astfel de colecţii era primordială, având în vedere faptul că în Romania avem un repertoriu destul de bogat în materie de cântece liturgice de factură catolică, dar în mare parte pe o singură voce.

Materialul polifonic prezent în acest volum, coordonat de Florin Spatariu, permite aşadar corurilor mixte catolice să-şi îmbogăţească repertoriul polifonic şi să-l redea cu siguranţă din punct de vedere armonic şi textual.

Alexandru Cătău,

organist titular la biserica „Coeur Eucharistique de Jesus”, Paris

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro