Să redescoperim duminica. Weekend sau ziua Domnului?

Emil Moraru, Să redescoperim duminica. Weekend sau ziua Domnului?, Iași 2024, 122 p., 11×17, ISBN 978-606-578-539-7, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Să redescoperim duminica. Weekend sau ziua Domnului?, scrisă de pr. dr. Emil Moraru. Cartea apare în colecția „Cateheză”, în formatul 11×17, are 122 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei. 

Suntem în anul pastoral dedicat Duminicii – ziua Domnului. Sine Dominico non possumus… „Nu putem trăi fără Duminică”, fără ziua Domnului, fără întâlnirea festivă cu Cristos în Euharistie.

La sfârşitul lunii mai 2005, Papa Benedict al XVI-lea se afla într-un elicopter la Bari. Aici a încheiat Congresul Euharistic Naţional, oferind această ciudată frază latină la reflecţia creştinilor italieni. Fraza a fost rostită de cei 49 de martiri din Abitinia, omorâţi de împăratul Diocleţian, pentru că erau „vinovaţi” că se adunau în fiecare duminică pentru a celebra Euharistia. Martirii nu puteau trăi fără întâlnirea cu Cristos în ziua Domnului. Papa Benedict al XVI-lea, comentând la Bari, a spus că „nici astăzi nu este uşor să trăieşti ca un creştin”. Sigur, a adăugat el, „astăzi nu mai avem persecuţiile împăratului”, însă contextul s-a schimbat, acuzele s-au schimbat. Astăzi, credinţa este ameninţată de „egoismul nestăpânit, de indiferenţa religioasă, de un secularism închis la transcendenţă”. Se pare că „oamenii nu mai vor să-l aibă pe Dumnezeu atât de aproape, atât de la îndemână, atât de implicat în problemele lor. Oamenii îl vor mare şi, în definitiv… mai degrabă departe de ei”.

Dar – acesta este adevărul pe care Benedict al XVI-lea doreşte să-l repropună şi dorim prin această broşură să reafirmăm şi să conştientizăm că – şi astăzi creştinii nu pot trăi fără ziua Domnului, fără celebrarea unui „Dumnezeu aproape”. Fie ca această broşură şi anexele de la sfârşit să fie de un real folos celor care sunt cateheţii Poporului lui Dumnezeu în Arhidieceza noastră de Bucureşti.

Pr. dr. Emil Moraru

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro