Săbăoani. Aşezarea medievală şi rezervaţia arheologică

Domniţa Hordilă, Săbăoani. Aşezarea medievală şi rezervaţia arheologică, Iași 2024, 184 p., 17×24, ISBN 978-606-578-544-1, 45 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Săbăoani. Aşezarea medievală şi rezervaţia arheologică, scrisă de Domniţa Hordilă. Cartea apare în colecția „Istorie bisericească”, în formatul 17×24, are 184 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 45 lei.

Studierea istoriei Bisericii locale din Moldova nu poate fi concepută fără a lua în considerare trecutul catolicilor din Săbăoani, localitate care a constituit încă de la început unul dintre centrele cele mai importante al catolicismului de la est de Carpaţi. De-a lungul timpului, Parohia Săbăoani a oferit Bisericii aproape o sută de preoţi şi patru episcopi, roade spirituale datorate atât zelului pastoral al preoţilor care au activat aici, cât şi rugăciunilor intense pe care credincioşii le-au ridicat spre cer. Tocmai de aceea, în ultimele decenii, au fost publicate numeroase articole, studii şi monografii care prezintă istoria credincioşilor din Săbăoani.

În această lungă serie de lucrări se înscrie şi volumul de faţă semnat de Domniţa Hordilă, o voce de renume în domeniul arheologiei. Lucrarea prezintă principalele descoperiri arheologice de la Săbăoani, începând cu anul 1986, când, la propunerea actualului episcop emerit de Iaşi, Mons. Petru Gherghel, pe atunci administrator apostolic al Diecezei de Iaşi, au demarat lucrările de cercetare arheologică ale echipei conduse de profesorul Ion Dumitriu-Snagov. După evenimentele din anul 1989, cercetările au continuat sub coordonarea părintelui profesor Anton Despinescu, un autentic iubitor de istorie bisericească, primul director-coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Din echipa coordonată de regretatul preot au făcut parte şi arheologii Muzeului de Istorie din Roman, Vasile Ursachi şi Domniţa Hordilă. Printre altele, cercetările arheologice îşi propuneau „surprinderea bisericii din piatră din vechea vatră a satului Săbăoani, atribuită doamnei Margareta”.

După numeroşi ani de muncă şi cercetare, Vasile Ursachi a publicat la Editura Demiurg din Iaşi vasta lucrare Săbăoani. Monografie arheologică (vol. I – 2007, vol. II – 2010). Anul acesta, la ceas aniversar – 140 de ani de la înfiinţarea Diecezei Romano-Catolice de Iaşi –, Domniţa Hordilă oferă iubitorilor de istorie şi arheologie volumul Săbăoani. Aşezarea medievală şi rezervaţia arheologică, carte apărută la Editura Sapientia din Iaşi.

Cartea este structurată în trei capitole. În primul capitol sunt prezentate câteva aspecte de ordin arheologic (locuinţele, cuptoarele, ceramica, monedele etc.). În al doilea capitol, autoarea descrie în detaliu istoria bisericilor medievale. În al treilea capitol, intitulat „Rezervaţia arheologică Săbăoani”, este expusă restaurarea şi amenajarea respectivei rezervaţii. De asemenea, acest capitol pune în lumină istoria şi însemnătatea bisericilor medievale, a siturilor, necropolei şi apeductului.

În finalul cărţii, autoarea îi asigură pe cititorii prezentului volum că „cercetarea arheologică a pus pe coordonate noi satul medieval Săbăoani, care şi-a evidenţiat viaţa materială şi spirituală a locuitorilor, iar această rezervaţie arheologică, o premieră naţională, va ajuta publicul să o regăsească, astăzi, aici”.

Pentru a veni în întâmpinarea cititorilor, volumul se încheie cu doi Indici, unul de locuri şi altul de persoane.

Prin claritatea şi acribia cu care a fost redactat, prezentul volum se înscrie în seria celor mai documentate lucrări despre localitatea Săbăoani. De asemenea, numeroasele fotografii înlesnesc înţelegerea istoriei acestui sat, dar şi a modului în care locuitorii săi şi-au trăit viaţa socială şi credinţa catolică. În acest sens, ne îndreptăm mulţumirile şi felicitările din toată inima către autoarea acestei lucrări. Recunoştinţa noastră îmbrăţişează şi deceniile în care Domniţa Hordilă a studiat şi cercetat istoria catolicilor din Moldova.

De asemenea, adresăm mulţumiri Editurii Sapientia din Iaşi, care s-a îngrijit cu mare atenţie ca această lucrare să fie o lumină spirituală pentru orice căutător de adevăruri istorice.

Fie ca cititorii volumului de faţă, parcurgându-i paginile, să devină tot mai mult iubitori ai trecutului, dar mai ales ai Adevărului!

Iosif Păuleţ,

Episcop de Iaşi

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro