Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi. Episcopul Anton Durcovici în Arhivele Securității

Dănuţ Doboş, Petru Ciobanu, Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi. Episcopul Anton Durcovici în Arhivele Securității, Iași 2024, 300 p., 17×24, ISBN 978-606-578-547-2, 40 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi. Episcopul Anton Durcovici în Arhivele Securității, scrisă de dr. Dănuţ Doboş și pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția „Istorie bisericească”, în formatul 14×20, are 300 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Mult timp ne vom aminti de momentele înălțătoare pe care le-am trăit la Iași, pe 17 mai 2014, când, sub privirea îndurătoare a Domnului, în prezența Cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților și reprezentant al Sfântului Părinte Papa Francisc, a numeroși episcopi, preoți și credincioși, vrednicul nostru Episcop Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor, fiind proclamat fericit.

Acest eveniment – unic până atunci în istoria Diecezei de Iași – a fost nu doar încununarea multor eforturi care au condus în cele din urmă la recunoașterea oficială a faimei de sfințenie și a martiriului acestui mare om, preot și episcop, ci și un imbold și o încurajare pentru Biserica noastră locală. Din acel moment, credincioșii au început să apeleze cu încredere la mijlocirea și ajutorul său, mai ales în cadrul devoțiunilor făcute în fiecare parohie în ziua de joi. De asemenea, în acești zece ani care s-au scurs de la acel eveniment, două biserici i-au fost închinate fericitului martir Anton Durcovici: biserica din Horpaz (IS), în Dieceza de Iași, și biserica din 1 Decembrie (IF), în Arhidieceza de București. Nu au lipsit nici manifestările dedicate figurii înaintașului nostru la cârma Diecezei de Iași, organizate mai ales cu ocazia comemorării sale, în ziua de 10 decembrie.

Toate acestea ne arată că figura fericitului Anton Durcovici continuă să fascineze, să atragă, să călăuzească și să inspire. Îi mulțumim lui Dumnezeu că există în continuare inițiative care urmăresc să ne amintească de exemplul și eroismul marelui nostru episcop. În acest sens, mă bucur că editorii volumului de față – dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu – au ales drept titlu tocmai cuvintele: „Eu plec, dar sufletul meu rămâne cu voi!”, voind astfel să ne ajute să înțelegem mai bine că-l avem mereu alături pe Episcopul Anton Durcovici; ba, mai mult, aceste cuvinte ne spun că putem să apelăm tot mai des la el în rugăciunile noastre, în nevoile noastre, în bucuriile și tristețile noastre, convinși fiind că mijlocirea sa la tronul divin ne va obține harurile de care avem nevoie în peregrinarea noastră spre patria cerească.

De-a lungul anilor au fost publicate numeroase studii dedicate fericitului Episcop martir Anton Durcovici, unele fiind sunt menționate în Introducerea editorilor. Totuși, lipsea pentru publicul larg accesul la documentele referitoare la Anton Durcovici păstrate în cele două dosare din Arhivele Securității. Însă grație muncii de editare depuse de dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu, această lipsă este acum de domeniul trecutului. Și, pe lângă felicitările noastre pentru această nouă apariție editorială, le mulțumim editorilor nu doar pentru faptul că ne oferă această prețioasă contribuție la cunoașterea tot mai profundă a Episcopului nostru martir, ci și pentru că nu lasă să se aștearnă praful uitării peste chipul fericitului Anton Durcovici. Ne exprimăm încrederea că vor continua să ne ajute pe toți, și prin alte apariții editoriale, să aprofundăm cât mai bine exemplul și virtuțile acestui mare păstor al Diecezei de Iași.

† Iosif Păuleț

Episcop de Iași

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro