Sfântul Ioan Paul al II-lea și România

Ștefan Lupu, Petru Ciobanu, Fabian Doboș, Sfântul Ioan Paul al II-lea și România. Omagiu Preasfințitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat, în anul centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea, Iași 2020, 254 p., 14×20, ISBN 978-606-578-408-6, 50 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Sfântul Ioan Paul al II-lea și România. Omagiu Preasfințitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat, în anul centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea, scrisă de pr. dr. Ștefan Lupu, pr. dr. Petru Ciobanu și pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 254 pagini color şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 50 lei.

Cu o sută de ani în urmă se năştea Karol Wojtyła, ales papă în anul 1978 cu numele de Ioan Paul al II-lea, un om destinat să schimbe istoria Bisericii şi raportul ei cu societatea modernă. A fost papa tinerilor şi al familiei, al jubileului şi al călătoriilor în întreaga lume. Ioan Paul al II-lea a fost un papă „luptător”, profund curajos, protectorul Europei unite şi deschis pentru schimbarea unei lumi care intra în mileniul al treilea. Ioan Paul al II-lea este papa sfânt, gigant al credinţei şi al modernităţii.

Primul centenar al naşterii sfântului Ioan Paul al II-lea trebuia să fie o ocazie pentru întreaga lume catolică să amintească de contribuţia extraordinară pe care pontificatul său a avut-o pentru Biserică, precum şi de influenţa hotărâtoare pe care a avut-o pe scena politică a timpului său.

În acest scop au fost programate multe manifestări şi celebrări dedicate evocării personalităţii sfântul Ioan Paul al II-lea, dar din cauza crizei sanitare provocate de coronavirus, toate aceste iniţiative au fost anulate sau reduse la minimum. Au rămas totuşi manifestările religioase cu celebrarea sfintei Liturghii în memoria lui şi cele circumscrise la apariţia unor publicaţii şi articole care au readus în actualitate celebrul Nu vă temeţi al lui Ioan Paul al II-lea, rostit în timpul omiliei la inaugurarea pontificatului său, în 1978, care este deosebit de potrivit în aceste vremuri de pandemie, deoarece lumea s-a aflat pe neaşteptate la capătul puterilor sale, mulţi oameni au ignorat-o pur şi simplu până acum, iar şi mai mulţi simţeau nevoia curajului.

În seria manifestărilor dedicate sărbătorii centenarului naşterii Papei Ioan Paul al II-lea se numără mai multe iniţiative şi ale Diecezei de Iaşi, care îl omagiază propunând un itinerar al legăturilor sale cu România şi culminând cu vizita istorică din 1999. În timpul pontificatului său, Papa Ioan Paul al II-lea a avut multe contacte cu personalităţi ale ţării noastre şi a avut ocazia, atât înainte de 1989, cât mai ales după acest an, să adreseze mesaje punctuale care au reprezentat tot atâtea variante ale acestui „nu vă temeţi !”

Salut iniţiativa Editurii „Sapientia” de a prezenta în anul centenar, într-un volum festiv şi omagial, principalele momente ale unui pontificat care s-a proiectat şi asupra Diecezei de Iaşi. Capitolul introductiv „Dieceza de Iaşi în perioada pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea” oferă o „filmare” interesantă a vieţii Bisericii din Moldova, care a cunoscut norii grei ai regimului dictatorial comunist, dar şi zorile unei adevărate învieri.

Lucrarea de faţă apare în anul centenar al aniversării şi oferă cititorilor o incursiune în toate momentele când sfântul papă s-a gândit la România, la Dieceza de Iaşi, la toţi locuitorii ţării. Cartea pe care o aveţi în mână aduce un omagiu profund acestui mare papă care ne-a ajutat să recăpătăm libertatea Bisericii şi consider că este un adevărat „memorial” al drumului Bisericii Catolice din ţara noastră spre normalitate.

De aceea, şi titlul sugestiv al cărţii: Sfântul Ioan Paul al II-lea şi România. Sărbătorirea centenarului naşterii acestui mare păstor al Bisericii se suprapune unui eveniment intern şi personal, care îl are ca protagonist pe episcopul emerit al Diecezei de Iaşi: Omagiu Preasfinţitului Petru Gherghel cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viaţă, 55 de ani de preoţie şi 30 de ani de episcopat, o istorie a unei vieţi de păstor care se suprapune într-o mare măsură cu perioada pontificatului sfântului Ioan Paul al II-lea.

Cartea ne oferă posibilitatea vizitării imediate a principalelor şi importantelor intervenţii ale sfântului papă pentru normalizarea vieţii Bisericii din ţara noastră.

Desigur, Ioan Paul al II-lea a fost liderul religios cel mai popular şi carismatic al secolului al XX-lea. Magisteriul său moral şi religios, mai ales din ultimii ani ai pontificatului, i-a atins nu numai pe catolici, ci şi pe creştinii de alte confesiuni, dar nu doar pe ei. Desigur, pentru mulţi contemporani Papa Ioan Paul al II-lea a contribuit decisiv la prăbuşirea Zidului Berlinului şi a imperiului comunist. El nu a fost numai un papă global, mediatic, ci şi profund european: al unei Europe lărgite, care nu putea să ţină la extremităţile sale ţările din Estul Europei şi cultura acestor popoare. Şi în acest sens s-a interesat de multe ori de România, iar când s-a instaurat libertatea, a ales ca primă vizită o ţară cu populaţie preponderent ortodoxă.

Dar nu numai atât. Cu siguranţă, Papa Ioan Paul al II-lea va intra în registrele istoriei ca un om care a schimbat faţa Bisericii Catolice. El voia să facă această faţă mai strălucitoare, mai convingătoare – nu pentru a o vinde mai bine, ci pentru că era convins că credinţa în Cristos este un bine pentru omenire în general.

Încă de la începutul pontificatului său, el s-a prezentat lumii cu două imperative impetuoase şi tunătoare: Nu vă temeţi! Deschideţi larg porţile lui Cristos!, cuvinte proclamate, ba chiar strigate, adresate lumii în care omul se teme de om, îi este teamă de viaţă şi de moarte, frică de propriile sale invenţii care îl pot distruge. Criza nu poate fi depăşită decât revenind la Cristos, iubind şi rugându-ne Mântuitorului omului.

În momentul căderii Zidului Berlinului, începea un nou sezon al diplomaţiei pontificale. Fără cele două blocuri ca referinţă, Ioan Paul al II-lea a lucrat pentru a restabili respiraţia şi vigoarea în partea de est a Europei, astfel încât să poată respira cu doi plămâni.

Cu ocazia vizitei istorice în ţara noastră, din 7-9 mai 1999, Sfântul Ioan Paul al II-lea lansa o mare provocare:

„Voi, care v-aţi eliberat din coşmarul dictaturii comuniste, nu vă lăsaţi înşelaţi de visele amăgitoare şi periculoase ale consumismului. Şi ele ucid viitorul. Isus vă face să visaţi o Românie nouă, un pământ unde Orientul şi Occidentul se pot întâlni cu sentimente de fraternitate. Această Românie este încredinţată mâinilor voastre. Construiţi-o împreună, cu mult curaj!”

Fostul purtător de cuvânt al lui Ioan Paul al II-lea, Navarro Valls, a spus că va dura cel puţin cincizeci de ani pentru a înţelege pe deplin pontificatul său. De aceea, nici acest „dublu omagiu” nu are pretenţia să epuizeze toată bogăţia mesajelor transmise de papa către România şi cum s-au răsfrânt şi asupra Diecezei de Iaşi în timpul păstoririi episcopului emerit Petru.

Cu toţi preoţii şi credincioşii am fost martori la o creştere frumoasă a comunităţilor din Dieceza de Iaşi, şi îi aducem mulţumire Domnului că am avut parte de un Păstor care a fost pe lungimea de undă a noilor „semne ale timpului”, iar la aceste frumoase aniversări multiple dorim episcopului Petru bucuria legitimă a unui mandat de păstor împlinit şi ani binecuvântaţi sub ocrotirea preacuratei Fecioare Maria şi a sfântului Iosif, care au străjuit blazonul episcopal.

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro