Tendinţe ale catehezei în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi

Mihai Roca, Tendinţe ale catehezei în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, Iași 2017, 14×20, 273 p., ISBN 978-606-578-306-5, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Tendinţe ale catehezei în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, scrisă de pr. dr. Mihai Roca. Cartea apare în colecţia „Cateheza”, în format 14×20, are 273 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

Fiecare generaţie de creştini se străduieşte să răspundă în mod liber la iniţiativa lui Dumnezeu, primind, apărând şi transmiţând cei trei pilaştri de bază ai credinţei în Isus Cristos: Scriptura, Tradiţia şi învăţătura Magisteriului Bisericii.

Dinamica actului credinţei implică întotdeauna atât un aspect subiectiv al răspunsului nostru dat lui Dumnezeu care se revelează, cât şi un aspect doctrinal alcătuit din conţinuturi, care se adresează inteligenţei – tezaurul credinţei.

Dacă nimeni nu şi-a dăruit singur credinţa, aşa cum ne învaţă Catehismul Bisericii Catolice, şi nimeni nu poate să creadă singur, înseamnă că modul de transmitere a credinţei este strâns legat de cunoaşterea relaţiei Biserică – credincios. În această relaţie, cred că fiecare credincios este asemenea unei verigi în marele lanţ al credincioşilor care formează familia creştină, Biserica. „Eu cred” este credinţa Bisericii, mărturisită în special la Botez. „Noi credem” este credinţa Bisericii, mărturisită de episcopii adunaţi în conciliu şi de adunarea liturgică. De asemenea, „Eu cred” este mărturia Bisericii, care îi răspunde lui Dumnezeu prin credinţa ei şi care ne învaţă pe noi toţi să punem: „Eu cred”, „Noi credem” (CBC, nr. 167).

Structurată în trei părţi, cercetarea Tendinţe actuale în cateheză pune accent pe iniţierea creştină şi pregătirea persoanelor la Căsătorie. În primul capitol este descrisă metoda de cercetare, iar în capitolul al doilea este prezentat cadrul teoretic pentru aprofundarea şi înţelegerea introducerii copiilor, adolescenţilor şi tinerilor în misterele credinţei creştine. Al treilea capitol este dedicat prezentării datelor din cercetarea statistică descriptivă realizată de autor în cadrul Oficiului pentru Cateheză.

Dacă primele două capitole se bazează pe abordarea unor aspecte teoretice, la nivel metodologic, istoric, cultural, pastoral şi catehetic, în vederea clarificării subiectului abordat, în ultimul capitol sunt prezentate grafice şi tabele care susţin prezentarea informaţiilor culese de la 270 de respondenţi, ipotezele enunţate pe baza datelor culese din 149 de parohii şi concluziile deduse din constatări.

Cercetarea statistică şi descrierea cadrului tematic de referinţă al acesteia reprezintă o noutate prin prezentarea şi sintetizarea unui bogat repertoriu de noţiuni metodologice, pastorale şi catehetice. Aspectele care mi-au atras atenţia sunt cele legate de modalităţile de transmitere a tezaurului credinţei şi marea diversitate a acestora, mai ales în ultimii 60 de ani.

Un plus mare al acestei lucrări de cercetare îl constituie faptul că în fiecare temă analizată sunt specificate, în cadrul notelor şi prin fragmente, sursele de unde putem lua informaţii suplimentare şi mai vaste. În acest sens, ampla bibliografie de la sfârşitul cărţii ar putea oferi un sprijin preţios persoanelor interesate de domeniul pastoral şi catehetic.

Îi invit în special pe agenţii catehezei de iniţiere creştină, atât preoţi, persoane consacrate şi profesori de religie, cât şi cateheţi, tineri şi părinţi să citească şi să analizeze această carte care prezintă o „imagine” a situaţiei din parohiile noastre. Sper ca scopul informativ al acestei cărţi să ne ajute pe noi toţi, cei care facem parte din Dieceza de Iaşi, să contribuim la nivel parohial şi diecezan la transmiterea credinţei noilor generaţii şi la creşterea Trupului lui Cristos (cf. Ef 4,15-16).

P.S. Aurel Percă

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro