Universul noii alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament

Iulian Faraoanu, Universul noii alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament, Iași 2015, 14×20, 296 p., ISBN 978-606-578-221-1, 25 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut cartea Universul noii alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția „Studii biblice”, formatul 14×20 cm, are 296 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Nu de puține ori se întâmplă ca în citirea unui pasaj biblic să întâmpinăm dificultăți de înțelegere a textului sacru, dificultăți care împiedică revelarea sensului adevărat și a intenției autorului. În privința Noului Testament, există o „fascinație extraordinară” exercitată de persoana lui Cristos și de predicarea mesajului său salvific. Pentru pătrunderea în acest univers al noii alianțe, pr. dr. Iulian Faraoanu ne propune acest ghid, un studiu aprofundat și bine documentat, care își propune să înlesnească cititorului corecta înțelegere a textului sacru.

Mesajul întregului Nou Testament este persoana reală a lui Isus Cristos, mort și înviat. Astfel, toate scrierile sunt îndreptate spre vestirea acestei evanghelii aducătoare de mântuire. Însă fiecare autor a fost condiționat de multe aspecte: contextul spațial, temporal, nivelul său de cultură (puternic influențat de cel al propriului popor), destinatarii scrierilor etc. Însă cea mai importantă condiționare o reprezintă felul în care Isus din Nazaret a fost perceput de autorii sacri. Autorul prezintă răspunsuri convingătoare pentru deslușirea acestor problematici.

Studiul păstrează metodologia tratatelor clasice de introduceri la Noul Testament. Punctul de plecare al analizei îl constituie conturarea contextului în care vestirea evanghelică despre Isus din Nazaret a fost pusă în scris: în timpul stăpânirii romane asupra Palestinei (context istoric și politic), sub influența culturii eleniste și a religiei iudaice.

Partea a doua a lucrării examinează textul neotestamentar, modul său de transmitere și formele sale literare. Procesul de „canonizare” a textelor sacre a fost unul dificil și de lungă durată. Pr. Iulian Faraoanu schițează acest parcurs istoric al formării canonului Noului Testament, considerând textul din perspectiva originii, formării și evoluției sale până la forma sa finală și fixarea canonică.

A treia și cea mai amplă parte a lucrării se prezintă sub forma unei abordări istorice, literare și teologice a fiecărei cărți în parte. Grupate în funcție de tematică: Evangheliile, Faptele Apostolilor, scrisorile pauline, scrisorile catolice și Apocalipsul lui Ioan, acestea sunt examinate folosindu-se metoda istorico-critică.

Universul Noii Alianțe. Ghid pentru lectura Noului Testament este un instrument foarte util atât pentru lectura, cât și pentru meditarea textelor neotestamentare.

David Eduard Cristian

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro