Antropologia lui Jacques Maritain în Umanismul integral
Iulian-Valerian Ianuș, Antropologia lui Jacques Maritain în Umanismul integral, Iași 2013, 212 p., 17×24, ISBN 978-606-578-091-0, 20 lei.
Lucrarea de fata îsi propune sa evidentieze antropologia maritainiana din perspectiva Umanismului Integral, având în vedere ca studiile despre aceasta antropologie sunt fie destul de generale, fie concentrate pe alte lucrari ale lui. Ca scop secundar avem prezentarea unei filosofii si mai ales a unei antropologii mult prea putin cunoscute în tara noastra.
Pentru realizarea acestui demers al nostru am structurat lucrarea de fata în trei parti: prima parte – Pregatirea antropologiei Umanismului Integral – îsi propune prezentarea fundamentelor filosofice ale acestei antropologii. Dupa o succinta prezentare a lui Jacques Maritain, pentru o mai buna întelegerea a discursului sau despre om, am considerat necesar si util sa vedem principiile antropologiei crestine medievale; atentie speciala am acordat antropologiei lui Toma de Aquino, cel care a avut o influenta deosebita asupra filosofiei lui Maritain. Tot în aceasta parte am scos în evidenta liniile generale ale antropologiei maritainiene de dinaintea operei aflate în discutie.
Cea de-a doua parte – Antropologia Umanismului Integral – se concentreaza tocmai asupra viziunii despre om pe care dorim sa o facem cunoscuta. Cele cinci capitole cuprind pe de o parte critica pe care Maritain o face tipurilor eronate de umanism, iar pe de alta parte propunerea unui nou tip de umanism, cel integral; dupa prezentarea criticii aduse formelor de umanism fragmentar, mai exact umanismului medieval, clasic si antropocentric, o atentie aparte, asemenea lui Maritain, am acordat umanismului marxist. Alternativa la aceste viziuni gresite despre persoana umana este noua crestinatate, prezentata ca un ideal istoric concret.
Partea a treia a lucrarii – Antropologia generala a lui Maritain – vizeaza încadrarea acestei antropologii în întreaga doctrina de spre om la Maritain, din perspectiva conceptelor de persoana si scop. Întrucât consideram ca aceasta antropologie merita sa fie cunoscuta mult mai bine si la noi, am prezentat într-un ultim capitol felul în care a fost receptata gândirea lui Maritain în tara noastra.
Lucrarea de fata nu-si propune sa aprofundeze nici antropologia medievala, nici pe cea tomista, nici filosofia altor autori care vor fi amintiti; îsi propune sa prezinte antropologia lui Maritain. Pe alocuri se poate percepe o prezentare preponderent descriptiva: acest fapt se datoreaza dorintei de a oferi gândirea lui Maritain în forma ei concreta, distincta de interpretari mai mult sau mai putin fidele. Suntem convinsi ca lucrarea de fata nu prezinta tema aleasa în mod exhaustiv; însa poate fi perceputa ca un început de drum în cunoasterea si aprofundarea filosofiei lui Jacques Maritain.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro