Credința și sacramentul Căsătoriei. Studiu teologico-canonic în doctrina Bisericii Catolice de la Conciliul al II-lea din Vatican la CDC 1983
Iosif Iacob, Credința și sacramentul Căsătoriei. Studiu teologico-canonic în doctrina Bisericii Catolice de la Conciliul al II-lea din Vatican la CDC 1983, Iași 2012, 207 p., 17×24, ISBN 978-606-578-058-3, 20 lei.
Înca de la început, Dumnezeu a zidit în inima omului dorinta de a ajunge la sfintenie, la desavârsire, realizabila prin mai multe stari de viata sau vocatii. Cele doua mari stari, slujirea celibatara (preotia) si iubirea conjugala (casatoria), egale în importanta si demnitate, alese din iubire si traite cu credinta si daruire, conduc spre acelasi scop: mântuirea sau sfintirea omului.
Lucrarea de fata, intitulata Credinta si sacramentul Casatoriei.Studiu teologico-canonic în doctrina Bisericii catolice de la Conciliul al II-lea din Vatican la CDC 1983, constituie disertatia doctorala pe care pr. Iosif Iacob a sustinut-o la Universitatea din Bucuresti si cu care a fost promovat doctor în teologie. Studiul trateaza despre cea de-a doua stare de viata, casatoria, în raport cu virtutea teologala a credintei, sau, mai bine zis, încearca sa surprinda modul în care credinta poate influenta casatoria. Acest sacrament, ca realitate naturala, implica întreaga viata a omului, a fiecarui om, iar Isus Cristos, prin jertfa iubirii dusa pâna la sacrificiul suprem, face din casatorie o realitate supranaturala.
Aceasta tema a raportului dintre credinta si casatorie a fost destul de dezbatuta în ultima jumatate de secol, mai ales în urma noilor perspective oferite de Conciliul al II-lea din Vatican, de studiile teologice si de cercetarile juridice din perioada postconciliara si în urma etapei de pregatire si publicare a noului Cod de drept canonic din 1983.
Lucrarea, tinând cont de amploarea temei, este împartita în trei parti. Prima parte evidentiaza noutatea adusa de Conciliul al II-lea din Vatican, prin deschiderea pe care acesta o manifesta fata de problemele actuale ale societatii, oferind o viziune ampla asupra credintei ca element fundamental în realizarea legaturii conjugale. Prin mijlocirea credintei se face trecere de la realitatea conjugala a sotilor la realitatea supranaturala dintre Cristos si Biserica.
A doua parte este dedicata sacramentului Casatoriei ca sacrament al noii aliante prin credinta. Dupa un scurt istoric, legat de originile si evolutia Casatoriei, pr. Iosif Iacob analizeaza principalele documente magisteriale, precum si viziunea oferita de Codul de drept canonic. Face referinte la noutatea adusa de Conciliu, indicatiile Comisiei Teologice Internationale, exortatia apostolica Familiaris consortio data de fericitul Papa Ioan Paul al II-lea, ca încoronare a dezbaterilor din cadrul Sinodului episcopilor din anul 1980, si, bineînteles, precizarile aduse de noul Cod de drept canonic din anul 1983.
Cea de-a treia parte are în atentie consecintele pastorale, juridice si doctrinare ale lipsei credintei în Casatorie. Aceasta parte, dupa ce a tratat despre criza casatoriei si a familiei, se încheie cu sublinierea valorii casatoriei ca realitate umana si supranaturala.
Aceasta perioada de doua decenii, de la conciliu pâna la publicarea Codului de drept canonic, desi una relativ scurta, a fost bogata în schimbari cu privire la sacramentul Casatoriei.
Cartea se adreseaza celor care, casatoriti fiind, vor sa-si traiasca cu credinta vocatia la care i-a chemat Dumnezeu, dar si celor care vor sa cunoasca diferite opinii cu privire la acest maret sacrament.
Laurentiu Turbuc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro