Biblia – drum spre normalitate

Iosif Tiba, Biblia – drum spre normalitate, Iaşi 2015, 138 p., 14×20, ISBN 978-606-578-192-4, 15 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Biblia – drum spre normalitate, scrisă de pr. Iosif Tiba. Cartea apare în colecţia „Studii biblice”, formatul 14×20, are 138 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.

 

Biblia este una dintre cele mai grandioase opere cunoscute vreodată, fiind considerată o capodoperă a literaturii universale. Este numită deseori cu titlul de „carte a cărților”, cartea cea mai des răsfoită şi citită, tradusă și studiată, și se bucură de o popularitate nemaiîntâlnită. Biblia nu este doar o capodoperă a literaturii universale, ci este cartea de căpătâi a creștinătății, mai bine zis, este „Cartea Sfântă”.

Misterul pe care această carte îl ascunde de veacuri este tocmai întrepătrunderea perfectă a cuvântului lui Dumnezeu cu cel al omului. Chiar din constituția dogmatică despre revelația divină, Dei Verbum, a Conciliului Vatican al II-lea (1962-1965) putem deduce importanța acestei cărți sfinte, care „trebuie să fie sufletul teologiei” (nr. 24), iar din meditarea și interiorizarea acestui conținut sacru primim „o hrană sănătoasă și o putere sfântă” (nr. 24).

Hermeneutica exegetică și interpretarea genurilor literare au facilitat înțelesul mesajului divin cuprins în textul sacru, dând posibilitatea lecturării și meditării Sfintei Scripturi chiar și celor mai puțin inițiați. Această interpretare se răsfrânge asupra a doi factori importanți. În primul rând, asupra cititorului, care abordează studiul Sfintei Scripturi cu ajutorul unor idei preconcepute, care țin locul de reguli de interpretare, iar, în al doilea rând, ține de natura Bibliei, care nu este o carte ca oricare alta.

Cartea pr. Iosif Tiba, Biblia – drum spre normalitate, apărută recent la Editura Sapientia, intenționează să dea o perspectivă nouă asupra anumitor chestiuni ce țin de o corectă interpretare a textului sacru și, în același timp, să-și focalizeze atenția asupra unor texte speciale.

Studiul este structurat în 7 capitole. Titlul cărții este atent dezbătut în primul capitol, unde întâlnim referințe precise la o necesitate a interpretării corecte al Bibliei, dar și motivele acestei interpretări. Ulterioarele reflecții se opresc asupra problematicii profetice, propunându-se figura profetului Amos și asupra modelelor de vindecare prezente în Noul Testament. Urmând o încadrare generală, istorică, înțelegem contextul și motivele predicării lui Amos, iar în legătură cu Noul Testament, exemplele propuse au ca scop primar conștientizarea faptului că Dumnezeu este cel care caută fără încetare, iar calea pe care trebuie să o urmăm este calea străbătută de sfântul Paul, „de la păcat la sfințenie”.

Pe acest drum de normalizare, cristalizarea anumitor termeni este fundamentală, fapt evidențiat în capitolul al IV-lea, unde conceptul de meditații biblice este atent caracterizat. În acest capitol, se tratează despre urmarea lui Cristos ca un fapt care nu acceptă compromisuri; iubirea manifestată de Dumnezeu chiar față de cei păcătoși și importanța convertirii, văzută ca și cheie de acces la Dumnezeu.

Intervenția lui Dumnezeu în viața oamenilor, prezentată în capitolul al V-lea, trebuie văzută ca o încercare de reformare în om a chipului și a asemănării primordiale. Acest proces este lent și îndelungat, dar cel care rămâne în cuvântul său are parte de o transformare deplină. Particularitatea creștinismului, scoasă în evidență în capitolul al VI-lea, este că: „ceea ce nu știm este că suntem iubiți în mod unic”. Comportamentul creștinilor ar trebui să fie ca al celor iubiți și prețuiți, iar viața lor să manifeste adevărata iubire a lui Dumnezeu.

În cele din urmă, în capitolul al VII-lea, părintele Iosif Tiba subliniază foarte bine caracteristica lui Dumnezeu, de a îmbrățișa mizeria omenirii, axându-se pe exemplul înjosirii lui Isus, care prin această înjosire ne-a făcut pe noi părtași la viața dumnezeiască (cf. Imnului cristologic din Fil 2,5-11).

Credem că această carte va ajunge la inima celor interesați de studiul Sfintei Scripturi, dar și a celor care citesc pentru prima oară „sfânta carte”. Sperăm ca Biblia să devină standardul de autoritate pentru viața creștinilor, adică busola pe care să se bazeze pentru a găsi direcția corectă, sfatul de care să asculte în luarea deciziilor înțelepte și etalonul pe care să-l folosească pentru e evalua totul.

Gabriel Cochiorca

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro