Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17

Iulian Faraoanu, Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17, Iaşi 2015, 97 p., 14×20, ISBN 978-606-578-177-1, 10 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Vita gaudente e attesa della Parusia in Lc 17, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecţia „Studii biblice”, formatul 14×20, are 97 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei. 

În studiul publicat recent la Editura Sapientia, în limba italiană și având titlul: Viața lumească și așteptarea Parusiei în Lc 17, mi-am propus să analizez viziunea pe care Evanghelia după sfântul Luca o oferă despre societatea timpului său, o societate complexă, dar având afinitate și cu lumea contemporană. Activitățile pe care oamenii le desfășurau lasă să se întrevadă o stare de bunăstare și o dimensiune a existenței concentrată destul de mult asupra vieții pământești, probabil și datorită influenței culturii grecești, predominantă la acea vreme.

Această afinitate a societății lucane cu lumea de azi a inspirat și motivațiile lucrării. Este vorba despre un stil de viață unde adesea se uită dimensiunea vieții viitoare, precedată de judecata ce va avea loc la a doua venire a lui Cristos. Conștiința faptului că Domnul va veni pe neașteptate trebuie să elimine tentația uitării lui Dumnezeu, înlocuindu-l cu preocupările vieții pământești.

Subiectul cărții are legături strânse cu escatologia, mai ales cu discursul despre parusie. Este dovedit că așteptarea celei de a doua veniri a lui Cristos a exercitat o mare influență asupra eticii în Biserica primară. Referința la venirea Domnului constituia pentru primii creștini un imbold pentru o viață conformă cu exigențele evangheliei, având permanent privirea îndreptată către viața de apoi.

Pe lângă interesul literal al lucrării, există și un interes teologico-pastoral: așteptarea parusiei are în continuare sens, deoarece va fi un sfârșit în vederea căruia trebuie să fim totdeauna în atitudine de veghere și pregătire perseverentă.

Sperăm ca aceste pagini să aducă o minimă contribuție la cunoașterea lui Cristos și a Bisericii sale. În același timp, să se poată în găsi în ele puncte de plecare pentru a învăța cum trebuie să fie așteptat și întâlnit Isus, Regele care va veni.

Iulian Faraoanu

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro