„Bolnavii – comoara Bisericii”. Sacramentul Ungerii bolnavilor

Emil Moraru, „Bolnavii – comoara Bisericii”. Sacramentul Ungerii bolnavilor, Iași 2023, 76 p., 11×17, ISBN 978-606-578-507-6, 8 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: „Bolnavii – comoara Bisericii”. Sacramentul Ungerii bolnavilor, scrisă de pr. dr. Emil Moraru. Cartea apare în colecția „Cateheză”, în formatul 11×17, are 76 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei. 

Ungerea bolnavilor este, cu siguranţă, sacramentul cel mai puţin cunoscut şi cel mai greşit înţeles, pentru că încă mai este unit cu vechea terminologie a „extrema unctio”, adică cea care se administrează muribunzilor, ultima ungere. Biserica, atentă la semnele timpurilor, mai ales după Conciliul al II-lea din Vatican, a încercat o revalorificare a acestui moment de întâlnire a celui încercat de durere, boală sau bătrâneţe cu Mântuitorul Cristos. Primul lucru pe care l-a făcut a fost schimbarea titulaturii acestui sacrament de vindecare pe care-l oferă omului: astfel că acest sacrament va lăsa în umbră numele de „extrema ungere” şi se va numi după titlul noului Ritual: „Ungerea bolnavilor şi îngrijirea lor pastorală”.

Ungerea bolnavilor, în schimb, trebuie să fie administrată persoanelor conştiente şi în mod deplin cunoscătoare a faptului că primesc un sacrament care le va ajuta să trăiască împreună cu boala, care îi va ajuta să se încredinţeze lui Dumnezeu Tatăl, făcându-le să simtă prezenţa mângâietoare a lui Isus răstignit care „a luat asupra sa slăbiciunile noastre şi a purtat bolile noastre” (Mt 8,17). Isus, de fapt, nu ne lasă singuri şi nu ne abandonează în timp de boală şi de suferinţă, ci, prin intermediul sacramentului Ungerii bolnavilor, el este alături de noi, ne mângâie şi ne manifestă bunătatea lui Dumnezeu Tatăl.

Pr. dr. Emil Moraru

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro