Bucuraţi-vă! Cântări ale speranţei
Petru Ciobanu, Bucuraţi-vă! Cântări ale speranţei, Iaşi 2013, 100 p., 14×20, ISBN 978-606-578-128-3, 10 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Bucuraţi-vă! Cântări ale speranţei, scrisă de Petru Ciobanu. Cartea apare în colecţia Poezie religioasă, formatul 14×20, are 100 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 10 lei.
Petru Ciobanu face parte din mica familie a poeţilor creştini catolici români care se impun printr-un înalt nivel estetic-religios. Poezia sa e scânteietoare, de aceea poate evoca bucuria.
Am crezut că rugăciunea este singura manifestare a omului prin care acesta poate lua contact cu Dumnezeu, dar, citind această carte, m-am convins că şi poezia îşi are izvoarele în Dumnezeu. Mai mult, cred că, pe lângă muzică, şi poezia este adecvată să exprime bucuria sub toate aspectele.
Suntem într-o perioadă istorică în care neliniştile spirituale, tensiunile familiale, problemele sociale, neîncrederea în persoane, în instituţii, unite cu toate acele dureri şi nenorociri care ne lovesc împotriva voinţei noastre, par, într-adevăr, să compromită din rădăcini aspiraţiile noastre la bucurie. Fiecare dintre noi este însetat de bucurie aşa cum deşertul este însetat de apă.
Modalitatea cea mai bună de a reacţiona şi de a ieşi din acest soi de dictatură a melancoliei este tocmai să revedem, împreună cu o viziune creştină, toate acele motive valide şi permanente care ne invită şi ne garantează recuperarea păcii noastre interioare şi ne oferă speranţă.
Mai întâi, natura înconjurătoare (Ghiocelul), trezită la viaţă, probabil într-un mic oraş din Moldova, într-o dimineaţă gri, la sfârşit de februarie.
Apoi, Cuvântul: O, Isuse-al tău cuvânt / Este plin de strălucire, / Cine-l are drept reper / Nu mai cade-n rătăcire (Odă Cuvântului).
Apostolul Paul ne îndeamnă: „Bucuraţi-vă mereu în Domnul” (Fil 4,4), iar Carteziu consideră că bucuria este o plăcută emoţie a sufletului.
Convins că bucuria va salva lumea, autorul crede în bucurie (Bucurie). O iubeşte. Ea îi hrăneşte speranţa. Ea îi irigă spaţiul interior. Este bucuria lui, ca viitor preot (Ochi, urechi şi buze sfinte), înaintea întâlnirii cu Bunul Păstor (Bunul Păstor).
Dar cine ne va arăta chipul bucuriei interioare? Cum să o pictăm?
Citându-l pe Papa Francisc care spunea că „Maria ne învaţă bucuria întâlnirii cu Cristos”, autorul, ca un pelerin solitar, ca un vameş în spatele unei coloane din templu, în spatele căreia s-a aflat Paul Claudel când s-a convertit ascultând cântându-se Magnificat, ne-o prezintă într-o serie de poezii pe Mama lui Isus şi a noastră, aşa cum se prezintă în Litanii: „cauza bucuriei noastre” (Venim la tine; Mamă; Totus tuus, Mama ta; Vino, Mamă).
Oare bucuria este mereu posibilă (Te văd în chinuri grele)? E atât de vulnerabilă. E uşor de rănit. Ea poate deveni mută, sfâşiată de suferinţă, dar nu poate fi înmormântată (Victimei de Paşti; Glas de clopot). Nu se usucă. Fiecare dintre noi o poate experimenta (Mila ta) şi, dacă am experimentat-o, să o dăruim şi altora, după motto-ul dominican contemplata aliis tradere (sfântul Toma).
Chiar şi atunci când trupul nu mai cunoaşte decât durerea, în suflet poate străluci o lumină. Iar când moartea ne dă întâlnire, bucuria trasează o dâră de lumină în noapte (Te Deum).
Fără nicio îndoială, scrisul îl arată pe autor fără posibilitate de ieşire. De aceea, această carte în care se oglindeşte marea sa, cerul său, peisajul său interior, în care lasă poezia să vină la el aşa cum sunt lăsaţi să vină copiii, este, am putea spune, o mare evanghelie în care poetul ne oferă, pe un ton obişnuit, dar profund, câteva piste care să ne ajute să ţesem din nou, cu optimism, pânza seninătăţii de fii ai lui Dumnezeu, a căror esenţă este bucuria speranţei.
Sunteţi aspiranţi la bucurie? Citiţi; după ce ai citit o poezie, pacea pe care o simţi este scrisă tot de Petru Ciobanu.
Pr. Cristinel Fodor
Petru Ciobanu, Bucuraţi-vă! Cântări ale speranţei, Iaşi 2013, 100 p., 14×20, ISBN 978-606-578-128-3, 10 lei.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro