Tăcerea timpului

George M. Nicoară, Tăcerea timpului, Iași 2012, 12×20, 104 p., ISBN 978-606-578-061-3, 8 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Tăcerea timpului, scrisă de George M. Nicoară. Cartea apare în colecţia „Poezie religioasă” în formatul 12×20 cm, are 104 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 8 lei.

 

Nevoia de a înţelege ceva din fiinţa inefabilă a lui Dumnezeu este înscrisă în inima omului, în intimitatea fiinţei sale. Această nevoie existenţială, această căutare continuă a divinităţii din partea omului străbate ca un fir roşu istoria umanităţii din toate timpurile şi culturile.

Orizontul postmodern al contemporaneităţii, marcat de materialism şi relativism, nu a stins setea după Dumnezeu, adeverindu-se astfel cuvintele sfântului Augustin: „Ne-ai creat pentru tine, Doamne, iar inima noastră nu se va linişti până ce nu se va odihni în tine”. Da, deoarece omul este plăsmuit de iubirea gratuită şi totală a lui Dumnezeu, iar căutările omului converg, chiar şi în manieră inconştientă, spre întâlnirea sa cu Dumnezeu.

Aceste căutări ale omului pot fi înţelese în profunzimea lor prin meditaţie şi inspiraţie, exact aşa cum a făcut şi autorul acestui volum de poezii, domnul George M. Nicoară. Vorbind despre geneza acestor versuri, din care transpare dorinţa sinceră a autorului de a se cunoaşte pe sine însuşi în raport cu realităţile create şi cu Dumnezeu, domnul Nicoară ne spune că, la început, „a fost un timp de tăcere, care vorbeşte acum prin poezie”. Este vorba de acea tăcere care favorizează meditaţia, care se înscrie în ecuaţia căutării neîntrerupte a lui Dumnezeu din partea omului, şi care, ajungând la maturitate, simte nevoia să se întrupeze în cuvinte.

De ce Tăcerea timpului? Un răspuns îl avem tot din partea autorului, care doreşte să stabilească un contact personal cu cititorul, căruia vrea să-i vorbească prin intermediul acestei cărţi. Astfel, tăcerea timpului reprezintă „tăcerea dinainte de creaţie, este tăcerea divină a momentului atemporal, este tăcerea efemerului etern. Această tăcere tămăduitoare, creatoare de realităţi şi de mituri, îşi găseşte locul în această poezie dintre un trecut şi un viitor, ce nu se întâlnesc niciodată, ci doar, parţial şi inedit, prin intermediul prezentului. Liantul devine prezentul concret, „presărat cu amintiri” şi cu speranţa nepermis de frumoasă către viitor”.

Poeziile reunite în acest volum ne îndeamnă şi pe noi să ne lăsăm copleşiţi de frumuseţea tăcerii – cale privilegiată de apropiere de Dumnezeu – deoarece atunci când facem linişte în noi şi în jurul nostru, vom putea asculta glasul lui Dumnezeu din inima noastră şi din creaţie.

Andrei Dumitrescu

George M. Nicoară, Tăcerea timpului, Iaşi 2012, 12×20, 104 p., ISBN 978-606-578-061-3, 8 lei

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro