Centenar. Dieceza de Iași în vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918)

Ștefan Lupu, Centenar. Dieceza de Iași în vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918), Iași 2018, 340 p., 21×30, ISBN 978-606-578-332-4, 123 lei.

 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Centenar. Dieceza de Iași în vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918, scrisă de pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 21×30, are 340 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 123 lei.

Răsfoind paginile lucrării „Centenar – Dieceza de Iași în vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918)”, autor pr. dr. Ștefan Lupu, prima impresie este aceea că ne aflăm în fața unui demers cultural al cărui țel a fost restituirea documentar-fotografică a epocii Unirii de la 1918, la care a participat și Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Apreciem drept binevenită ideea autorului și a membrilor Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” de a valorifica, în acest mod, patrimoniul nostru istoric, concretizat în acest caz prin publicarea, pentru prima dată în mod unitar, a tezaurului fotografic al Diecezei, care datează chiar din anul Unirii – 1918.

Aflăm din introducerea lucrării faptul că aceste fotografii au fost realizate în vara anului 1918, la inițiativa conducerii Episcopiei de Iași, în perioada de pace atât de mult așteptată de toți românii, după anii grei ai războiului.

Se spune că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte și că fotografiile te pot ajuta să descoperi mai ușor fapte, oameni și evenimente din trecutul îndepărtat. O imagine de pe o fotografie materială se transformă într-o înregistrare intelectuală ce îi dă celui care o privește posibilitatea întoarcerii în timp pentru a cunoaște și descoperi adevăruri trecute, adevăruri ce devin actuale. Este și cazul acestei interesante lucrări, care poate fi asemuită cu un muzeu de istorie, dar și cu un memorial al faptelor istorice și creștine petrecute în satele și comunitățile catolice din Moldova de acum o sută de ani.

„Albumul foto (1916-1918)”, pe care ni-l pune la dispoziție pr. dr. Ştefan Lupu, va păstra în memoria colectivă imaginile lăcașurilor de cult ale Diecezei de Iași din vremea Unirii de la 1918, dar și chipurile celor care, preoți și credincioși deopotrivă, au avut privilegiul de a fi contemporani cu marele act istoric de la începutul secolului al XX-lea și care au participat, ei înșiși, la evenimentul întregirii Țării.

Parcurgând paginile acestui volum, vom descoperi fapte și realități trăite din plin de păstorii acestor credincioși, realități spirituale, dar și trăiri cetățenești, toate destinate cinstirii înaintașilor noștri care ne-au lăsat un adevărat tezaur de valori sufletești, dăltuit cu multă iubire spre slava Dumnezeului istoriei și cinstirea poporului credincios al comunităților catolice din binecuvântata regiune a Moldovei și Bucovinei.

Lucrarea „Centenar – Dieceza de Iași. Album foto, 1916-1918” trebuie evidențiată ca o contribuție istoriografică valoroasă și necesară, o sursă documentară pentru toți cercetătorii istoriei Bisericii noastre locale.

Implor de la Domnul istoriei, prin mijlocirea Maicii Domnului, ocrotitoarea României, și a fericiților noștri martiri și mărturisitori, binecuvântare generoasă pentru autorul acestei lucrări, ca și asupra tuturor celor care o vor parcurge și o vor folosi la aprofundarea cunoașterii vieții credincioșilor catolici din dieceza noastră. Cinste tuturor celor ce au crezut și cred în Dumnezeul părinților noștri și și-au oferit toată slujirea lor pentru binele țării noastre la acest mare eveniment.

PS Petru Gherghel

Episcop de Iași

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro