Dacă vrei să fii desăvârșit

Claudiu Dumea, Dacă vrei să fii desăvârșit, Iași 2002, 412 p., 14×20, ISBN: 973-85370-9-6, 15 RON.

   Divinul Învatator si Exemplu al oricarei desavârsiri, Domnul Isus a propovaduit tuturor si fiecaruia dintre ucenicii sai, de orice conditie, sfintenia vietii al carei Autor si Înfaptuitor este el însusi: „Fiti, asadar, desavârsiti precum Tatal vostru din ceruri este desavârsit” (Mt 5,48).

   Caci tuturora le-a trimis pe Duhul Sfânt care sa-i îndemne dinauntru sa-l iubeasca pe Dumnezeu din toata inima, din tot sufletul, din tot cugetul si din toate puterile (cf. Mc 12,30) si sa se iubeasca unii pe altii asa cum Cristos i-a iubit pe ei (cf. In 13,34; 15,12). Cei care îl urmeaza pe Cristos, chemati de Dumnezeu si îndreptatiti în Isus Domnul nu dupa faptele lor, ci dupa hotarârea si harul lui, au devenit, în botezul credintei, cu adevarat fii ai lui Dumnezeu si partasi la natura divina si, prin aceasta, realmente sfinti. Ei trebuie, asadar, sa pastreze si sa desavâr-seasca în viata lor, cu ajutorul lui Dumnezeu, sfintenia pe care au primit-o. Apostolul îi îndeamna sa traiasca „dupa cum se cuvine unor sfinti” (Ef 5,3), sa se îmbrace „ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, cu simtaminte de îndurare, cu bunatate, cu smerenie, blândete, cu îndelunga rabdare” (Col 3,12) si sa aiba roadele Duhului în sfintenie (cf. Gal 5,22; Rom 6,22). Si pentru ca toti gresim în multe (cf. Iac 3,2), avem mereu nevoie de îndu-rarea lui Dumnezeu si trebuie sa ne rugam zilnic: „Si ne iarta noua greselile noastre” (Mt 6,12).

  Este limpede, asadar, pentru oricine ca toti credinciosii, de orice stare sau conditie, sunt chemati la plinatatea vietii crestine si la desavârsirea iubirii: prin aceasta sfintenie se va ajunge la un mod de viata mai uman si în societatea pamânteasca. Pentru a dobândi aceasta desavârsire, credinciosii trebuie sa-si foloseasca puterile primite dupa masura darului lui Cristos, astfel încât, pasind pe urmele lui si deveniti asemenea chipului lui, supunându-se în toate vointei Tatalui, sa se consacre din tot sufletul preamaririi lui Dumnezeu si slujirii aproapelui. Astfel, sfintenia poporului lui Dumnezeu va creste în roade îmbelsugate, dupa cum preabine o dovedeste, în istoria Bisericii, viata atâtor sfinti (LG 40).

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro