De la kerygmă la cateheza sistematică

Autorul este cunoscut cititorilor pentru lucrarea Valoarea salvifica a suferintei în magisteriul Papei Ioan Paul al II-lea, publicata la Editura Sapientia în anul 2003.

Prezentul studiu are în centrul atentiei problema catehezei si multiplele cerinte pe care le implica opera de catehizare, alaturi de cea de evanghelizare. Lucrarea este mai mult decât binevenita, deoarece, dupa cum marturiseste si autorul, sunt putine lucrari care sa fi abordat pâna acum, într-un mod sistematic, acest domeniu atât de important pentru cresterea si maturizarea credintei în comunitatea crestina locala. Întelegerea corecta a catehezei, a modalitatilor de catehizare si de adaptare a catehezei în functie de diferitele categorii de credinciosi (copii, tineri si adolescenti, adulti) reprezinta o cerinta fundamentala pentru reusita pastorala a mesajului evanghelic.

Kerygma este primul anunt evanghelic rostit de însusi Isus Cristos prin cuvintele „Mergeti în toata lumea si predicati evanghelia la toata faptura” (Mc 16,15), care constituie totodata si mandatul divin pe care apostolii l-au primit din partea lui Isus. Acest mandat s-a perpetuat si ramâne mereu valabil si pentru discipolii actuali ai lui Cristos, care trebuie sa-l adapteze la cerintele culturale si sociale contemporane. Societatea contemporana, atât de diversificata si de fluctuanta, reclama necesitatea unei catehizari sistematice si bine fundamentata logic si teologic.

Studiul este foarte riguros întocmit si este fidel documentelor magisteriale contemporane în materie de cateheza, sprijinindu-se si pe un suport bibliografic solid, ceea ce îi confera caracter stiintific. Cu toate acestea, autorul foloseste un limbaj foarte accesibil, însotit si de scheme explicative, diagrame si citate corespunzatoare problematicilor citate. Cartea se adreseaza cu precadere celor direct implicati în munca de catehizare, adica preotilor si catehetilor, dar poate fi citita si consultata de catre orice cititor, întrucât munca de raspândire a Evangheliei îi priveste pe toti crestinii.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro